Ciasto budyniowe a la sernik z rosą

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Spód:
-2 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru pudru
-20 dag margaryny
-4 żółtka
-ewentualnie 2-3 łyżki śmietany (gdyby ciasto nie chciało się zagnieść)

Warstwa budyniowa:
-3 budynie o takim samym smaku (moim zdaniem najlepsze są waniliowe, ale to tylko moja subiektywna opinia
icon_wink.gif
)
-1,5 litra mleka
-2 czubate łyżki mąki ziemniacznej

Warstwa białkowa:
-4 białka
-1 szklanka cukru

Spód:
Ze składników wyrobić kruche ciasto, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez conajmniej godzinę, a najlepiej dwie. Wylepić nim formę o wymiarach 25x36 cm.

Warstwa budyniowa:
Budynie ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ale dodając do nich mąkę ziemniaczaną. Jeszcze gorące rozsmarować na surowym cieście, czekającym w formie.

Warstwa białkowa:
Białka upić na sztywną pianę z cukrem. Wyłożyć na warstwę budyniową. Piec ok.40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu na powierzchni ciasta powinny się utworzyć "kropelki rosy".

To jeden z moich ostatnich faworytów
icon_smile.gif
Jest pyszne, szybkie, tanie, mało pracochłonne... Szczerze polecam!

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,931
323
83
Zrobiłam wczoraj z małymi modyfikacjami.
Zamiast margaryny dałam masło i wzbogaciłam budyń mrożonymi malinami dla przełamania ogólnej słodyczy, wyszło naprawdę smaczne, delikatne ciasto, jedyne, co zamierzam zmienić następnym razem, to podpiec najpierw sam spód, bo wolałabym, żeby był bardziej kruchy.
Aha, ponieważ robiłam w średniej tortownicy, to zrobiłam dwa budynie waniliowe rozrobione w trzech szklankach mleka, posłodzone dwiema łyżkami cukru i dwoma cukrami waniliowymi dodatkowo (kocham wanilię
icon_smile.gif
) - imho gęstość masy była idealna, kremowa, rozpływająca się w ustach.

Załączniki

• IMG_0073.JPG
    IMG_0073.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0085.JPG
    IMG_0085.JPG
    2.7 MB · Wyświetleń: 0

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,314
1
0
skanna @ 25 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=708173Zrobiłam wczoraj z małymi modyfikacjami.
Zamiast margaryny dałam masło i wzbogaciłam budyń mrożonymi malinami dla przełamania ogólnej słodyczy, wyszło naprawdę smaczne, delikatne ciasto, jedyne, co zamierzam zmienić następnym razem, to podpiec najpierw sam spód, bo wolałabym, żeby był bardziej kruchy.
Aha, ponieważ robiłam w średniej tortownicy, to zrobiłam dwa budynie waniliowe rozrobione w trzech szklankach mleka, posłodzone dwiema łyżkami cukru i dwoma cukrami waniliowymi dodatkowo (kocham wanilię
icon_smile.gif
) - imho gęstość masy była idealna, kremowa, rozpływająca się w ustach.
Swoim zdjeciem przekonalas mnie do zrobienia tego ciacha

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
bardzo efektowne ciasto . mam pytanie czy ciasto na pewno dobrze się wypiecze ?! i czy piekłaś w termoobiegu ( z wentylatorkiem ) czy góra dół >

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,931
323
83
Mam zwykły piekarnik gazowy, zatem nie korzystam z luksusów termoobiegu a nawet górnej grzałki. Piekłam na pewno dłużej niż w przepisie, bo nie chciało być ładnie rumiane na wierzchu. I tak jak pisałam w uwagach - moim zdaniem warto spróbować podpiec sam spód najpierw, bo mój rozmiękł od budyniu - surowy nie był, ale kruchy też nie.

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
skanna @ 25 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=708300Mam zwykły piekarnik gazowy, zatem nie korzystam z luksusów termoobiegu a nawet górnej grzałki. Piekłam na pewno dłużej niż w przepisie, bo nie chciało być ładnie rumiane na wierzchu. I tak jak pisałam w uwagach - moim zdaniem warto spróbować podpiec sam spód najpierw, bo mój rozmiękł od budyniu - surowy nie był, ale kruchy też nie.
dziekuje
bussi.gif
na pewno podpieke spód
daumen.gif

Sashka303

Member
Lip 17, 2008
3
0
0
No ja też zamierzam zrobić w sobotę na niedzielne przyjęcie;).Ja też uważam,że lepiej podpiec ślub i tak zrobię,jak pisała Skanna.Dzięki ;).Wstawię zdjęcia,tylko zastanawiam się czy upiec ciasto w tortownicy czy w formie.

Sashka303

Member
Lip 17, 2008
3
0
0
Sorry,źle napisałam ;)-podpiec spód,a nie ślub,heh;P
Zrobiłam ciasto i wyszło super.Tylko zdecydowanie trzeba podpiec spód,bo budyń bardzo zmiękcza ciasto.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy