- Sty 19, 2009
- 1,237
- 0
- 0
Lubię nowe wyzwania ! Ciasto buraczkowe... o tym nigdy nie slyszałam. Znalazłam przepis na blogu Kuchnia w zieleni. Ciasto jest pyszne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało.
Ciasto buraczkowe
Składniki:
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
180 ml oleju
180 g brązowego cukru
3 jaja
150 g surowych startych na grubej tarce buraków
sok z cytryny
75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik)
75 g rodzynek
Wykonanie:
Cukier i olej miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny, rodzynki i ziarna. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto buraczkowe
Składniki:
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
180 ml oleju
180 g brązowego cukru
3 jaja
150 g surowych startych na grubej tarce buraków
sok z cytryny
75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik)
75 g rodzynek
Wykonanie:
Cukier i olej miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny, rodzynki i ziarna. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: