Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto cappuccino-kokosowe z bakaliami i owocami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sapphire" data-source="post: 903201" data-attributes="member: 14959"><p>Ostatnio odkopałam mój dawny przepis na składany torcik. </p><p>Nie znalazłam takiego przepisu na forum, więc podaję swój. </p><p>Ciasto jest wysokie, aromatyczne, ale nie przesycone smakiem.</p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Składniki</span></p><p></p><p></p><p><strong>Ciasto kakaowe:</strong></p><p>8 jajek</p><p>1,5 szkl. cukru pudru</p><p>4 łyżki cukru waniliowego</p><p>2 szkl. mąki</p><p>8 łyżeczek kakao</p><p>4 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p></p><p><strong>Ciasto kokosowe:</strong></p><p>10 białek</p><p>2 szkl. cukru</p><p>5 szkl. wiórków kokosowych</p><p></p><p></p><p><strong>Krem bakaliowy:</strong></p><p>2 szkl. mleka</p><p>10 żółtek</p><p>3 łyżki mąki</p><p>3 łyżki mączki ziemniaczanej</p><p>4 łyżki cukru waniliowego</p><p>Pół szklanki cukru pudru</p><p>1,5 kostki masła</p><p>Pokrojony ananas z puszki</p><p>3 szklanki dużych rodzynek</p><p></p><p></p><p><strong>Krem cappuccino:</strong></p><p>10 dag kawy cappuccino</p><p>3 opakowania bitej śmietany w proszku</p><p>3 szklanki mleka</p><p>2 galaretki cytrynowe i 1,5 szkl wody lub 5 łyżek żelatyny i pół szkl wody</p><p>Pokrojone brzoskwinie z puszki</p><p>Małe bezy</p><p></p><p><strong>Polewa</strong></p><p>2 gorzkie czekolady i 1 deserowa</p><p>Pół szkl. mleka</p><p>&frac14; kostki masła</p><p>2 łyżki cukru waniliowego</p><p></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Przygotownie</span></p><p></p><p></p><p>Przygotować dwie jednakowe podłużne formy do ciasta. </p><p>Piekarnik nagrzać do 170 stopni.</p><p></p><p><u>Ciasto:</u></p><p>Spośród składników kakaowego ciasta ubić białka, dodać cukry i żółtka, następnie resztę składników i wymieszać. </p><p>Masę podzielić na dwie części i wylać na blachy (– większą część , która będzie spodem gotowego ciasta i mniejszą – niższą, która będzie górą ciasta).</p><p></p><p>Ciasto kokosowe ubić z białek i cukru, na koniec dodać wiórki i delikatnie mieszać. </p><p>Masę wyłożyć na ciemne ciasto. </p><p>Wszystko razem piec 30-40 minut.</p><p></p><p></p><p><u>Krem bakaliowy:</u></p><p>Mleko i żółtka wlać do garnka i ubić trzepaczką, dodać cukier waniliowy i mąki. </p><p>Gotować na małym ogniu jak budyń, cały czas mieszając trzepaczką. </p><p>Masło utrzeć z pudrem, dodać zimny budyń i rodzynki.</p><p></p><p></p><p><u>Krem cappuccino:</u></p><p>Cappuccino, śmietanę i mleko ubić. </p><p>Dodać rozpuszczone galaretki lub żelatynę.</p><p></p><p></p><p><u>Polewa:</u></p><p>Składniki polewy połączyć w garnku nad parą.</p><p></p><p></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Przekładanie:</span></p><p>Ciasta nasączyć ponczem, alkoholem lub sokiem z puszki.</p><p>Na spód kakaowo - kokosowy wyłożyć ananasa, na niego krem budyniowy. </p><p>Na krem budyniowy wyłożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć połową kremu cappuccino, wyłożyć bezy, pokryć pozostałym kremem. </p><p>Na krem cappuccino położyć drugie ciasto, odwracając je &#8222;do góry nogami&#8221; i polać roztopioną czekoladą.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>Ostatnio robiłam to ciasto w formie tortu w dużej tortownicy. </p><p>Spód wyszedł trochę duży, dlatego przecięłam ciasta kakaowe i zyskałam przez to dwa cienkie blaty ciasta. Jeden dałam na samą górę i na niego polewę, a drugi wpakowałam między dwa kremy. Kokos wyrasta spory, ale pod wpływem kremów opada, robi się wilgotny i smaczny, dlatego nie ma sensu go przecinać, bo może się pokruszyć.</p><p></p><p>Jeśli chcemy mieć chrupiący torcik, to najlepiej zrobić go chwilę przed podaniem i schłodzić.</p><p>Dla mnie najsmaczniejszy jest po dwóch dniach - rzadko daję wtedy beziki pomiędzy krem.</p><p></p><p></p><p>Wydaje mi się, że nie ma sensu robienie go z połowy porcji, gdyż znika błyskawicznie. A nawet, jeśli coś zostanie, to warto zamrozić i mieć na później - odmrażany też jest dobry.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sapphire, post: 903201, member: 14959"] Ostatnio odkopałam mój dawny przepis na składany torcik. Nie znalazłam takiego przepisu na forum, więc podaję swój. Ciasto jest wysokie, aromatyczne, ale nie przesycone smakiem. [SIZE=14]Składniki[/SIZE] [B]Ciasto kakaowe:[/B] 8 jajek 1,5 szkl. cukru pudru 4 łyżki cukru waniliowego 2 szkl. mąki 8 łyżeczek kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia [B]Ciasto kokosowe:[/B] 10 białek 2 szkl. cukru 5 szkl. wiórków kokosowych [B]Krem bakaliowy:[/B] 2 szkl. mleka 10 żółtek 3 łyżki mąki 3 łyżki mączki ziemniaczanej 4 łyżki cukru waniliowego Pół szklanki cukru pudru 1,5 kostki masła Pokrojony ananas z puszki 3 szklanki dużych rodzynek [B]Krem cappuccino:[/B] 10 dag kawy cappuccino 3 opakowania bitej śmietany w proszku 3 szklanki mleka 2 galaretki cytrynowe i 1,5 szkl wody lub 5 łyżek żelatyny i pół szkl wody Pokrojone brzoskwinie z puszki Małe bezy [B]Polewa[/B] 2 gorzkie czekolady i 1 deserowa Pół szkl. mleka ¼ kostki masła 2 łyżki cukru waniliowego [SIZE=14]Przygotownie[/SIZE] Przygotować dwie jednakowe podłużne formy do ciasta. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. [U]Ciasto:[/U] Spośród składników kakaowego ciasta ubić białka, dodać cukry i żółtka, następnie resztę składników i wymieszać. Masę podzielić na dwie części i wylać na blachy (– większą część , która będzie spodem gotowego ciasta i mniejszą – niższą, która będzie górą ciasta). Ciasto kokosowe ubić z białek i cukru, na koniec dodać wiórki i delikatnie mieszać. Masę wyłożyć na ciemne ciasto. Wszystko razem piec 30-40 minut. [U]Krem bakaliowy:[/U] Mleko i żółtka wlać do garnka i ubić trzepaczką, dodać cukier waniliowy i mąki. Gotować na małym ogniu jak budyń, cały czas mieszając trzepaczką. Masło utrzeć z pudrem, dodać zimny budyń i rodzynki. [U]Krem cappuccino:[/U] Cappuccino, śmietanę i mleko ubić. Dodać rozpuszczone galaretki lub żelatynę. [U]Polewa:[/U] Składniki polewy połączyć w garnku nad parą. [SIZE=14]Przekładanie:[/SIZE] Ciasta nasączyć ponczem, alkoholem lub sokiem z puszki. Na spód kakaowo - kokosowy wyłożyć ananasa, na niego krem budyniowy. Na krem budyniowy wyłożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć połową kremu cappuccino, wyłożyć bezy, pokryć pozostałym kremem. Na krem cappuccino położyć drugie ciasto, odwracając je „do góry nogami” i polać roztopioną czekoladą. Ostatnio robiłam to ciasto w formie tortu w dużej tortownicy. Spód wyszedł trochę duży, dlatego przecięłam ciasta kakaowe i zyskałam przez to dwa cienkie blaty ciasta. Jeden dałam na samą górę i na niego polewę, a drugi wpakowałam między dwa kremy. Kokos wyrasta spory, ale pod wpływem kremów opada, robi się wilgotny i smaczny, dlatego nie ma sensu go przecinać, bo może się pokruszyć. Jeśli chcemy mieć chrupiący torcik, to najlepiej zrobić go chwilę przed podaniem i schłodzić. Dla mnie najsmaczniejszy jest po dwóch dniach - rzadko daję wtedy beziki pomiędzy krem. Wydaje mi się, że nie ma sensu robienie go z połowy porcji, gdyż znika błyskawicznie. A nawet, jeśli coś zostanie, to warto zamrozić i mieć na później - odmrażany też jest dobry. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto cappuccino-kokosowe z bakaliami i owocami
Bottom