- Sty 3, 2009
- 27,953
- 2,296
- 113
Przepis z książki Yotama Ottolenghi "Plenty More", czyli w polskim wydaniu "Cała obfitość", niestety.
Przepis na keksówkę 25x12 cm:
Ciasto:
85 g masła + trochę do natłuszczenia blachy
100 g drobnego cukru
2 jajka, lekko rozkłócone
200 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do piecznia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
130 g ukwaszonej śmietany
sól
Nadzienie:
60 g masła
120 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
25 g cukru muscovado
170 g chałwy bez dodatków, pokrojonej w kostkę o boku 3 cm
Piekarnik rozgrzać do 180o C, keksówkę wysmarować masłem i wyłorzyć papierem do pieczenia.
Przygotować nadzienie: masło roztopić w rondelku, podgrzewać około 3 minut aż lekko zbrązowieje i zacznie orzechowo pachnieć. Zdjąć z ognia, wystudzić, a następnie wymieszać z orzechami i cynamonem. Podzielić na pół i do jednej części wmieszać muscovado.
Przygotować ciasto: Masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste, dodać małymi porcjami jajka i mieszać aż się składniki połączą. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i szczyptą soli. Dodać do masy maślano-jajowo-cukrowej w kilku porcjach, na zminę ze śmietaną. Zbyt intensywnie nie mieszać.
Połowę ciasta rozprowadzić na dnie keksówki i posypać orzechami bez cukru i chałwą. Na to kładziemy drugą porcję ciasta. Trochę trzeba się tu namęczyć, chałwa się lepi, a ciasto nie jest zbyt rzadkie). Wierzch posypać orzechami z cukrem.
Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Po 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, wyjąć z blachy.
Przepis na keksówkę 25x12 cm:
Ciasto:
85 g masła + trochę do natłuszczenia blachy
100 g drobnego cukru
2 jajka, lekko rozkłócone
200 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do piecznia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
130 g ukwaszonej śmietany
sól
Nadzienie:
60 g masła
120 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
25 g cukru muscovado
170 g chałwy bez dodatków, pokrojonej w kostkę o boku 3 cm
Piekarnik rozgrzać do 180o C, keksówkę wysmarować masłem i wyłorzyć papierem do pieczenia.
Przygotować nadzienie: masło roztopić w rondelku, podgrzewać około 3 minut aż lekko zbrązowieje i zacznie orzechowo pachnieć. Zdjąć z ognia, wystudzić, a następnie wymieszać z orzechami i cynamonem. Podzielić na pół i do jednej części wmieszać muscovado.
Przygotować ciasto: Masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste, dodać małymi porcjami jajka i mieszać aż się składniki połączą. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i szczyptą soli. Dodać do masy maślano-jajowo-cukrowej w kilku porcjach, na zminę ze śmietaną. Zbyt intensywnie nie mieszać.
Połowę ciasta rozprowadzić na dnie keksówki i posypać orzechami bez cukru i chałwą. Na to kładziemy drugą porcję ciasta. Trochę trzeba się tu namęczyć, chałwa się lepi, a ciasto nie jest zbyt rzadkie). Wierzch posypać orzechami z cukrem.
Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Po 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, wyjąć z blachy.