Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto chałwowe z orzechami włoskimi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1629860" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis z książki Yotama Ottolenghi &quot;Plenty More&quot;, czyli w polskim wydaniu &quot;Cała obfitość&quot;, niestety.</p><p></p><p>Przepis na keksówkę 25x12 cm:</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>85 g masła + trochę do natłuszczenia blachy</p><p>100 g drobnego cukru</p><p>2 jajka, lekko rozkłócone</p><p>200 g mąki pszennej</p><p>3/4 łyżeczki proszku do piecznia</p><p>3/4 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>130 g ukwaszonej śmietany</p><p>sól</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p></p><p>60 g masła</p><p>120 g orzechów włoskich, grubo posiekanych</p><p>1 łyżeczka mielonego cynamonu</p><p>25 g cukru muscovado</p><p>170 g chałwy bez dodatków, pokrojonej w kostkę o boku 3 cm</p><p></p><p>Piekarnik rozgrzać do 180o C, keksówkę wysmarować masłem i wyłorzyć papierem do pieczenia.</p><p></p><p>Przygotować nadzienie: masło roztopić w rondelku, podgrzewać około 3 minut aż lekko zbrązowieje i zacznie orzechowo pachnieć. Zdjąć z ognia, wystudzić, a następnie wymieszać z orzechami i cynamonem. Podzielić na pół i do jednej części wmieszać muscovado.</p><p></p><p>Przygotować ciasto: Masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste, dodać małymi porcjami jajka i mieszać aż się składniki połączą. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i szczyptą soli. Dodać do masy maślano-jajowo-cukrowej w kilku porcjach, na zminę ze śmietaną. Zbyt intensywnie nie mieszać. </p><p></p><p>Połowę ciasta rozprowadzić na dnie keksówki i posypać orzechami bez cukru i chałwą. Na to kładziemy drugą porcję ciasta. Trochę trzeba się tu namęczyć, chałwa się lepi, a ciasto nie jest zbyt rzadkie). Wierzch posypać orzechami z cukrem. </p><p></p><p>Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Po 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, wyjąć z blachy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1629860, member: 13254"] Przepis z książki Yotama Ottolenghi "Plenty More", czyli w polskim wydaniu "Cała obfitość", niestety. Przepis na keksówkę 25x12 cm: Ciasto: 85 g masła + trochę do natłuszczenia blachy 100 g drobnego cukru 2 jajka, lekko rozkłócone 200 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do piecznia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 130 g ukwaszonej śmietany sól Nadzienie: 60 g masła 120 g orzechów włoskich, grubo posiekanych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 25 g cukru muscovado 170 g chałwy bez dodatków, pokrojonej w kostkę o boku 3 cm Piekarnik rozgrzać do 180o C, keksówkę wysmarować masłem i wyłorzyć papierem do pieczenia. Przygotować nadzienie: masło roztopić w rondelku, podgrzewać około 3 minut aż lekko zbrązowieje i zacznie orzechowo pachnieć. Zdjąć z ognia, wystudzić, a następnie wymieszać z orzechami i cynamonem. Podzielić na pół i do jednej części wmieszać muscovado. Przygotować ciasto: Masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste, dodać małymi porcjami jajka i mieszać aż się składniki połączą. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i szczyptą soli. Dodać do masy maślano-jajowo-cukrowej w kilku porcjach, na zminę ze śmietaną. Zbyt intensywnie nie mieszać. Połowę ciasta rozprowadzić na dnie keksówki i posypać orzechami bez cukru i chałwą. Na to kładziemy drugą porcję ciasta. Trochę trzeba się tu namęczyć, chałwa się lepi, a ciasto nie jest zbyt rzadkie). Wierzch posypać orzechami z cukrem. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Po 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, wyjąć z blachy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto chałwowe z orzechami włoskimi
Top
Bottom