Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto ciepnięte/ ciepane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Beata71" data-source="post: 229383" data-attributes="member: 1254"><p>Witam,</p><p>Ciasto, o którym można gadać na dwudziestu stronach zasługuje na zrobienie.</p><p>To było pierwsze ciasto, które zrobiłam z przepisów zamieszczonych na tym forum. Wyszło super, dzieciaki zachwycone ślimakiem (roladką znaczy się).</p><p></p><p>Myślę, że podana w przepisie kolejność wykonania nie jest przypadkowa. Podgrzewanie miodu powoduje, że się on lekko karmelizuje i ciasto łapie ten śliczny "miodowy" kolor. Ja wlałam miód gorący (pomalutku) i przez to chyba masa nie była gęsta i łatwo dała się rozprowadzić.</p><p></p><p>Ponieważ miałam jakieś mega jajka (XL) więc zwiększyłam ilość mąki (do 2 szklanek) i ilość tłuszczu (do 25 dkg). Wyszły 2 placki z blachy piekarnikowej (każdy na ok. 0,5 cm wysoki), i 1 z blachy prostokątnej i ten został zwinięty w roladkę. W sumie dwa ciasta. Świeże i leżakowane wspaniałe.</p><p></p><p>Czy ktoś próbował je przekładać powidłem śliwkowym zamiast śmietaną? Będzie się trzymać?</p><p></p><p>To ciasto żyje już własnym życiem kolejny rok.</p><p></p><p><strong>LIDQO DZIĘKI ZA PRZEPIS.</strong> Pozdrawiam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Beata71, post: 229383, member: 1254"] Witam, Ciasto, o którym można gadać na dwudziestu stronach zasługuje na zrobienie. To było pierwsze ciasto, które zrobiłam z przepisów zamieszczonych na tym forum. Wyszło super, dzieciaki zachwycone ślimakiem (roladką znaczy się). Myślę, że podana w przepisie kolejność wykonania nie jest przypadkowa. Podgrzewanie miodu powoduje, że się on lekko karmelizuje i ciasto łapie ten śliczny "miodowy" kolor. Ja wlałam miód gorący (pomalutku) i przez to chyba masa nie była gęsta i łatwo dała się rozprowadzić. Ponieważ miałam jakieś mega jajka (XL) więc zwiększyłam ilość mąki (do 2 szklanek) i ilość tłuszczu (do 25 dkg). Wyszły 2 placki z blachy piekarnikowej (każdy na ok. 0,5 cm wysoki), i 1 z blachy prostokątnej i ten został zwinięty w roladkę. W sumie dwa ciasta. Świeże i leżakowane wspaniałe. Czy ktoś próbował je przekładać powidłem śliwkowym zamiast śmietaną? Będzie się trzymać? To ciasto żyje już własnym życiem kolejny rok. [B]LIDQO DZIĘKI ZA PRZEPIS.[/B] Pozdrawiam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto ciepnięte/ ciepane
Top
Bottom