Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto ciepnięte/ ciepane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="lidqa" data-source="post: 31308" data-attributes="member: 51"><p>moj pierwszy przepis na ciepniete prosto z mniamowego forumu </p><p></p><p>bierzesz 5 jajek + półtorej szklanki cukru+ 1 cukier waniliowy i to ucierasz </p><p>20 dag margaryny (prawie kostka) rozcierasz ją dodajesz do tego te jajka i 1,5 szklanki mąki </p><p>bierzesz 6 łyżek miodu rozpuszczasz go i jak się rozpuści dodajesz półtorej łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli to już kiedyś robiłaś to wiesz a jeśli nie to nie wiesz że to ci zacznie rosnąć i się zrobi białe, nie należy się przerażać tym. No i ciepiesz ten miód do reszty ciasta. Zajęło ci to 7 minut jak dotąd. </p><p>bierzesz teraz foremkę i papier do niej w ilości sztuk 3 ugniatasz tak żeby był kształt foremkowy tego papieru. i lejesz ciasto na te 3 papier y, tak żeby po równo wyszło mniej więcej. i pieczesz 3 porcje. po 15-20 minut w już nagrzanym piekarniku. jak już wygląda oki i patyczek suchy wyciągasz, wywalasz gorące wciepujesz to drugie i znowu do pieca. to jest niestety najgorsze bo łatwo się poparzyć. ale na szczęście to ciasto wszystko zniesie i ciastu nic się nie dzieje w związku z rzucaniem nim po kuchni. i teraz bierzesz śmietanę zwykłą najlepiej kwaśną i takie gorące smarujesz cienko. to oczywiście wsiąknie. potem przywalasz tą druga częścią jak się upiecze i znowu smarujesz. A potem 3 część. zawinąć i jeść jutro. jutro tez należy je podekorować. ta śmietana tworzy takie ładne warstwy i skleja to na beton. nie ma być jak warstwa kremu tylko jak klej</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lidqa, post: 31308, member: 51"] moj pierwszy przepis na ciepniete prosto z mniamowego forumu bierzesz 5 jajek + półtorej szklanki cukru+ 1 cukier waniliowy i to ucierasz 20 dag margaryny (prawie kostka) rozcierasz ją dodajesz do tego te jajka i 1,5 szklanki mąki bierzesz 6 łyżek miodu rozpuszczasz go i jak się rozpuści dodajesz półtorej łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli to już kiedyś robiłaś to wiesz a jeśli nie to nie wiesz że to ci zacznie rosnąć i się zrobi białe, nie należy się przerażać tym. No i ciepiesz ten miód do reszty ciasta. Zajęło ci to 7 minut jak dotąd. bierzesz teraz foremkę i papier do niej w ilości sztuk 3 ugniatasz tak żeby był kształt foremkowy tego papieru. i lejesz ciasto na te 3 papier y, tak żeby po równo wyszło mniej więcej. i pieczesz 3 porcje. po 15-20 minut w już nagrzanym piekarniku. jak już wygląda oki i patyczek suchy wyciągasz, wywalasz gorące wciepujesz to drugie i znowu do pieca. to jest niestety najgorsze bo łatwo się poparzyć. ale na szczęście to ciasto wszystko zniesie i ciastu nic się nie dzieje w związku z rzucaniem nim po kuchni. i teraz bierzesz śmietanę zwykłą najlepiej kwaśną i takie gorące smarujesz cienko. to oczywiście wsiąknie. potem przywalasz tą druga częścią jak się upiecze i znowu smarujesz. A potem 3 część. zawinąć i jeść jutro. jutro tez należy je podekorować. ta śmietana tworzy takie ładne warstwy i skleja to na beton. nie ma być jak warstwa kremu tylko jak klej [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto ciepnięte/ ciepane
Top
Bottom