Przepis pochodzi z magazynu "101 cakes and bakes".
Ciasto jest delikatne, puszyste, mięciutkie. W smaku lekko przypomina piernik. Przy tym
bardzo szybko się je przygotowuje. Warte wypróbowania!
Składniki:
-175 g masła, miękkiego
-175 g cukru pudru
-3 jaja
-200 g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cynamonu
-4 łyżki mleka
-4 łyżki nutelli
-50 g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych
W misce zmiksować masło, cukier, jaja, makę, proszek do pieczenia, cynamon i mleko.
Masa ma być bardzo puszysta.
Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm. Nasmarować masłem/margaryną i posypać
kaszą manną/bułką tartą. Wieksze formy nie są wskazane, ponieważ ciasto będzie
płaskie.
3/4 ciasta wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Na to w postaci małych kleksów wyłożyć
nutellę. Przykryć pozostałą częścią ciasta. Wymieszać (górną warstwę) szpikulcem,
wygładzić. Na górę rzucić orzechy laskowe.
Piec około 50 - 70 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy zacznie zbyt szybko się
rumienić, przykryć od góry papierem. Sprawdzić patyczkiem.
Ciasto jest delikatne, puszyste, mięciutkie. W smaku lekko przypomina piernik. Przy tym
bardzo szybko się je przygotowuje. Warte wypróbowania!
Składniki:
-175 g masła, miękkiego
-175 g cukru pudru
-3 jaja
-200 g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cynamonu
-4 łyżki mleka
-4 łyżki nutelli
-50 g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych
W misce zmiksować masło, cukier, jaja, makę, proszek do pieczenia, cynamon i mleko.
Masa ma być bardzo puszysta.
Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm. Nasmarować masłem/margaryną i posypać
kaszą manną/bułką tartą. Wieksze formy nie są wskazane, ponieważ ciasto będzie
płaskie.
3/4 ciasta wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Na to w postaci małych kleksów wyłożyć
nutellę. Przykryć pozostałą częścią ciasta. Wymieszać (górną warstwę) szpikulcem,
wygładzić. Na górę rzucić orzechy laskowe.
Piec około 50 - 70 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy zacznie zbyt szybko się
rumienić, przykryć od góry papierem. Sprawdzić patyczkiem.
