- Sty 15, 2006
- 37
- 0
- 0
Ciasto cynamonowe
Składniki:
Na ciasto:
250g mąki
125g masła,
85g cukru,
sól,
1 żółtko.
Na nadzienie:
125g masła
150g cukru,
3 świeże jaja,
szczypta soli,
szczypta sproszkowanych goździków,
1 łyżeczka cynamonu,
200g startych, nie obranych ze skórki migdałów,
100g pokruszonych biszkoptów,
kakao do posypania
Sposób przyrządzania
Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę , w środku zrobić zagłębienie. Do niego wrzucić masło pokrojone w drobną kosteczkę, posypać cukrem pudrem. W obrębie zagłębienia wymieszać wszystko razem z jajkiem i solą, aż powstanie grudkowata masa i wtedy tę masę siekać nożem, zgarniają mąkę z brzegów zagłębienia do środka , aż powstaną grudki. Wtedy ciasto szybko wyrobić rękami.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Przygotować ciasto „na ślepo” :
Rozwałkować ciasto cienko na papierze do pieczenia lub folii. Teraz na cieście postawić foremkę ( np. do tarty ) , w której będzie ono wypiekane, odwracając ją dnem do góry. Będzie ona nam służyć jako „szablon” spodu, pamiętać jednak musimy, aby wykroić je szersze o wysokość brzegu ( ok. 3cm ). Z pomocą podłożonej pod ciasto folii lub papieru przyłożyć cienkie ciasto do foremki. Spód przekłuć wielokrotnie widelcem. Teraz musimy jeszcze tylko uformować brzeg. Położyć foremkę na papier i obrysować ją, a następnie wyciąć, pamiętając aby powstałe w ten sposób koło było ok. 1cm mniejsze niż sam spód i położyć je na spodzie.
Na to wysypać co najmniej 500g suchego groszku, fasolki lub soi. Muszą one dokładnie przykrywać spód ciasta. Pierwsze pieczenie w piekarniku nagrzanym do 200 st. Powinno trwać , w zależności od grubości ciasta ok. 12-20 min. Po tym czasie papier i owoce strączkowe zabrać.
Nadzienie
Na nadzienie utrzeć na pienistą masę masło z 50 g cukru, żółtkami i przyprawami. Z białek i pozostałego cukru ubić pianę. Ok. 1/3 piany wymieszać z masą żółtkową. Do tego wymieszane migdały i pokruszone biszkopty, a następnie resztę piany z białek i wszystko ostrożnie wymieszać. Nadzienie rozprowadzić równo na powierzchni podpieczonego spodu.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. ok.190 st. Przez 40-45min.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Na cieście położyć papier z wyciętymi wzorkami i posypać kakao.
Smacznego
Składniki:
Na ciasto:
250g mąki
125g masła,
85g cukru,
sól,
1 żółtko.
Na nadzienie:
125g masła
150g cukru,
3 świeże jaja,
szczypta soli,
szczypta sproszkowanych goździków,
1 łyżeczka cynamonu,
200g startych, nie obranych ze skórki migdałów,
100g pokruszonych biszkoptów,
kakao do posypania
Sposób przyrządzania
Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę , w środku zrobić zagłębienie. Do niego wrzucić masło pokrojone w drobną kosteczkę, posypać cukrem pudrem. W obrębie zagłębienia wymieszać wszystko razem z jajkiem i solą, aż powstanie grudkowata masa i wtedy tę masę siekać nożem, zgarniają mąkę z brzegów zagłębienia do środka , aż powstaną grudki. Wtedy ciasto szybko wyrobić rękami.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Przygotować ciasto „na ślepo” :
Rozwałkować ciasto cienko na papierze do pieczenia lub folii. Teraz na cieście postawić foremkę ( np. do tarty ) , w której będzie ono wypiekane, odwracając ją dnem do góry. Będzie ona nam służyć jako „szablon” spodu, pamiętać jednak musimy, aby wykroić je szersze o wysokość brzegu ( ok. 3cm ). Z pomocą podłożonej pod ciasto folii lub papieru przyłożyć cienkie ciasto do foremki. Spód przekłuć wielokrotnie widelcem. Teraz musimy jeszcze tylko uformować brzeg. Położyć foremkę na papier i obrysować ją, a następnie wyciąć, pamiętając aby powstałe w ten sposób koło było ok. 1cm mniejsze niż sam spód i położyć je na spodzie.
Na to wysypać co najmniej 500g suchego groszku, fasolki lub soi. Muszą one dokładnie przykrywać spód ciasta. Pierwsze pieczenie w piekarniku nagrzanym do 200 st. Powinno trwać , w zależności od grubości ciasta ok. 12-20 min. Po tym czasie papier i owoce strączkowe zabrać.
Nadzienie
Na nadzienie utrzeć na pienistą masę masło z 50 g cukru, żółtkami i przyprawami. Z białek i pozostałego cukru ubić pianę. Ok. 1/3 piany wymieszać z masą żółtkową. Do tego wymieszane migdały i pokruszone biszkopty, a następnie resztę piany z białek i wszystko ostrożnie wymieszać. Nadzienie rozprowadzić równo na powierzchni podpieczonego spodu.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. ok.190 st. Przez 40-45min.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Na cieście położyć papier z wyciętymi wzorkami i posypać kakao.
Smacznego
