Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto cytrynowe Nigelli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 208853" data-attributes="member: 160"><p>przepis wklepała Cipcipkurka</p><p></p><p>125 g miękkiego masła</p><p>175 g drobnego cukru---utrzeć na krem. Dodać 2 duże jajka, skórkę z 1 </p><p>cytryny, dobrze ubić. Dodać 175 g self-raising flour (dałam zwykłą i 1 </p><p>łyżeczkę proszku) (<strong>ja - marghe dałam 175 g mąki + 1 łyżeczkę proszku d pieczenia)</strong>, szczyptę soli, dokładnie wymieszać, na koniec dodać 4 </p><p>łyżki mleka. Ciasto wyłożyć łyżką do wysmarowanej i wyłożonej papierem </p><p>keksówki 23x13x7 cm.</p><p>Piec w nagrzanym piekarniku (180 st.) ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem.</p><p></p><p>Ok. 4 łyżek soku z cytryny i 100 g cukru pudru zagotować na syrop. </p><p></p><p>Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika podziurawić np. patyczkiem szaszłykowym. </p><p>Dokładnie zalać syropem---zarówno środek, jak i brzegi. Wyjmować z blaszki </p><p>dopiero po całkowitym ostygnięciu. </p><p></p><p></p><p>zrobiłam w węższej i dłuższej blaszce</p><p></p><p>a do tego krem cytrynowy Beaty Sz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 208853, member: 160"] przepis wklepała Cipcipkurka 125 g miękkiego masła 175 g drobnego cukru---utrzeć na krem. Dodać 2 duże jajka, skórkę z 1 cytryny, dobrze ubić. Dodać 175 g self-raising flour (dałam zwykłą i 1 łyżeczkę proszku) ([B]ja - marghe dałam 175 g mąki + 1 łyżeczkę proszku d pieczenia)[/B], szczyptę soli, dokładnie wymieszać, na koniec dodać 4 łyżki mleka. Ciasto wyłożyć łyżką do wysmarowanej i wyłożonej papierem keksówki 23x13x7 cm. Piec w nagrzanym piekarniku (180 st.) ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Ok. 4 łyżek soku z cytryny i 100 g cukru pudru zagotować na syrop. Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika podziurawić np. patyczkiem szaszłykowym. Dokładnie zalać syropem---zarówno środek, jak i brzegi. Wyjmować z blaszki dopiero po całkowitym ostygnięciu. zrobiłam w węższej i dłuższej blaszce a do tego krem cytrynowy Beaty Sz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto cytrynowe Nigelli
Top
Bottom