Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowa krówka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AgaKyc" data-source="post: 648922" data-attributes="member: 1511"><p><strong>Na cisto:</strong></p><p>400 g maki</p><p>250 g cukru</p><p>100g jasnego cukru muscovado lub innego trzcinowego, w ostatecznosci zwykly, bialy cukier</p><p>50 g najwyzszej jakosci kakao</p><p>2 lyzeczki proszku do pieczenia</p><p>1 lyzeczka sody</p><p>1/2 lyzeczka soli</p><p>3 jajka</p><p>150 ml kwasnej smietany (18%)</p><p>1 lyzka ekstraktu waniliowego (lub 2 lyzki cukru waniliowego)</p><p>175 g roztopionego i przestudzonego masla</p><p>125 ml oleju kukurydzianego lub innego roslinnego</p><p>300 ml zimnej wody</p><p></p><p><strong>Na polewe:</strong></p><p>175 g gorzkiej czekolady (zawartosc kakao min 70%)</p><p>250 g miekkiego masla</p><p>275 g cukru pudru</p><p>1 lyzka ekstraktu waniliowego lub 2 lyzki cukru waniliowego</p><p></p><p></p><p></p><p>Wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia 2 formy o sr. 20 cm.</p><p>W duzym naczyniu wymieszac razem: make, cukry, kakao, sol, proszek do pieczenia i </p><p>sode.</p><p>W innym naczyniu zmiksowac jajka, smietane i ekstrakt waniliowy.</p><p>Dokladnie wymieszac maslo rozpuszczone i olej, a potem z woda. dodac do tego wszystkie suche skladniki i miksowac na niskich obrotach. po dodaniu jajek miksowac az wszystkie skladniki sie polacza i nastepnie rozlac do form.</p><p></p><p>Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. piec 45_50 minut (albo jak wbity patyczek bedzie suchy).</p><p></p><p>Polewa</p><p>czekolade rozpuscic w kapieli wodnej i ostudzic.</p><p>W innej misce utrzec maslo na krem i dodac przesiany cukier puder i ekstrakt waniliowy, a na koncu stopiona czekolade. polaczyc i przelozyc placki i posmarowac na wierzchu i na bokac.</p><p></p><p></p><p>Co moge powiedziec, ciasto samkowalo mi i to bardzo, jedynie czego zaluje to sama zrobilam cukier puder i jednak czuc bylo go w masie. ciasto pieklam z mniejsza iloscia cukru.... i powiem szczerze ze taki szybki pseudo tort byl pyszny...</p><p></p><p>[ATTACH=full]21483[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AgaKyc, post: 648922, member: 1511"] [B]Na cisto:[/B] 400 g maki 250 g cukru 100g jasnego cukru muscovado lub innego trzcinowego, w ostatecznosci zwykly, bialy cukier 50 g najwyzszej jakosci kakao 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 1/2 lyzeczka soli 3 jajka 150 ml kwasnej smietany (18%) 1 lyzka ekstraktu waniliowego (lub 2 lyzki cukru waniliowego) 175 g roztopionego i przestudzonego masla 125 ml oleju kukurydzianego lub innego roslinnego 300 ml zimnej wody [B]Na polewe:[/B] 175 g gorzkiej czekolady (zawartosc kakao min 70%) 250 g miekkiego masla 275 g cukru pudru 1 lyzka ekstraktu waniliowego lub 2 lyzki cukru waniliowego Wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia 2 formy o sr. 20 cm. W duzym naczyniu wymieszac razem: make, cukry, kakao, sol, proszek do pieczenia i sode. W innym naczyniu zmiksowac jajka, smietane i ekstrakt waniliowy. Dokladnie wymieszac maslo rozpuszczone i olej, a potem z woda. dodac do tego wszystkie suche skladniki i miksowac na niskich obrotach. po dodaniu jajek miksowac az wszystkie skladniki sie polacza i nastepnie rozlac do form. Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. piec 45_50 minut (albo jak wbity patyczek bedzie suchy). Polewa czekolade rozpuscic w kapieli wodnej i ostudzic. W innej misce utrzec maslo na krem i dodac przesiany cukier puder i ekstrakt waniliowy, a na koncu stopiona czekolade. polaczyc i przelozyc placki i posmarowac na wierzchu i na bokac. Co moge powiedziec, ciasto samkowalo mi i to bardzo, jedynie czego zaluje to sama zrobilam cukier puder i jednak czuc bylo go w masie. ciasto pieklam z mniejsza iloscia cukru.... i powiem szczerze ze taki szybki pseudo tort byl pyszny... [ATTACH=full]21483[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowa krówka
Top
Bottom