- Maj 3, 2007
- 600
- 500
- 93
Ciasto czekoladowe Castella
Przepis na You Tube https://www.youtube.com/watch?v=6O95J_jtGY4
Składniki:
Olej 95gr.
Maka 90gr
Skrobia kukurydziana 15gr
Kakao 25gr.
Żółtka 8szt.
Mleko świeże 100gr.
Czekolada 50% 20gr.
Chipsy czekoladowe do zapiekania 100gr
Białko 8szt.
Cukier 110gr.
Sól 1gr.
Sok z cytryny 4gr.
Mieszamy ze sobą: makę, skrobię i kakao. Olej podgrzewamy do 90 st. C i zalewamy suche składniki, mieszamy. Dodajemy czekoladę, po rozpuszczeniu dodajemy ok. 40gr mleka a potem żółtka, po wymieszaniu porcjami resztę mleka.
Ubijamy białka z solą, sokiem z cytryny i cukrem na sztywną pianę. Część białka dodajemy do naszej masy a po wymieszaniu przekładamy wszystko do białek i mieszamy. W czasie mieszania dodajemy chipsy czekoladowe.
Masę przekładamy do formy o wymiarach 22x22x8cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w kompieli wodnej w temp. 155-165st.C przez 65min.
Ja piekłem w dwóch mniejszych formach.
Robiłem dwa razy. Dość prosto się robi. Jeśli mi się udało to każdemu wyjdzie.

Przepis na You Tube https://www.youtube.com/watch?v=6O95J_jtGY4
Składniki:
Olej 95gr.
Maka 90gr
Skrobia kukurydziana 15gr
Kakao 25gr.
Żółtka 8szt.
Mleko świeże 100gr.
Czekolada 50% 20gr.
Chipsy czekoladowe do zapiekania 100gr
Białko 8szt.
Cukier 110gr.
Sól 1gr.
Sok z cytryny 4gr.
Mieszamy ze sobą: makę, skrobię i kakao. Olej podgrzewamy do 90 st. C i zalewamy suche składniki, mieszamy. Dodajemy czekoladę, po rozpuszczeniu dodajemy ok. 40gr mleka a potem żółtka, po wymieszaniu porcjami resztę mleka.
Ubijamy białka z solą, sokiem z cytryny i cukrem na sztywną pianę. Część białka dodajemy do naszej masy a po wymieszaniu przekładamy wszystko do białek i mieszamy. W czasie mieszania dodajemy chipsy czekoladowe.
Masę przekładamy do formy o wymiarach 22x22x8cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w kompieli wodnej w temp. 155-165st.C przez 65min.
Ja piekłem w dwóch mniejszych formach.
Robiłem dwa razy. Dość prosto się robi. Jeśli mi się udało to każdemu wyjdzie.

