Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowe - w kształcie serca
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Siekierka" data-source="post: 661271" data-attributes="member: 7642"><p><u><strong><span style="color: #0000FF">ciasto:</span></strong></u></p><p>* 1 szklanka cukru</p><p>* 2 szklanki mąki</p><p>* 1 szklanka mleka</p><p>* 1 jajko</p><p>* 0,5 kostki margaryny</p><p>* 3 czubate łyżki kakao</p><p>* 3 łyżki dżemu wiśniowego albo wiśni w zalewie, byle by były całe wisienki, ale bez pestek</p><p>* łyżeczka sody oczyszczonej</p><p>* 4 garście orzechów włoskich</p><p></p><p><u><strong><span style="color: #0000FF">polewa:</span></strong></u></p><p>* 3 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej, albo mieszane - zależy od gustu)</p><p></p><p><u><strong>PRZEPIS</strong></u></p><p><strong>1.</strong> Margarynę pokrojoną na części, wraz z jajkiem i cukrem ukręcić mikserem (tak po prostu najszybciej). Następnie dodać mąkę, sodę i ukręcając mleko, a w następnej kolejności kakao. Wyłączamy mikser i dodajemy dżem i wiśnie (lub tylko dżem) i dobrze mieszamy. A następnie część orzechów (ok. 2/3).</p><p></p><p><strong>2.</strong> Do tortownicy (w moim przypadku w kształcie serca) wysmarowanej margaryną i osypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, które lekko wciskamy w ciasto.</p><p></p><p><strong>3.</strong> Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200st. Zmniejszamy temperaturę do 180st i pieczemy ok. 30-40min. Gdy ciasto zaczyna pachnieć należy sprawdzić, czy jest w środku suche (co czynimy drewnianym patyczkiem do szaszłyków) wbijając do środka ciasta. Jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Jeśli natomiast nie, to należy je dalej piec aż patyczek będzie suchy. W przypadku, gdy ciasto będzie podpieczone z góry, ale w środku jeszcze nie dokładnie proponuje przykryć je folią aluminiową (błyszczącą częścią do góry).</p><p></p><p><strong>4.</strong> Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć, więc wyjmujemy je z formy. Po pewnym czasie bierzemy tabliczki czekolady i roztapiamy je w rondelku (cały czas mieszając, by się nie przypaliło). Następnie smarujemy ciasto czekoladą. Jeśli ktoś ma ochotę, czas i pomysł można także je w jakiś sposób ozdobić.</p><p></p><p><u><strong>Życzę smacznego!!</strong></u>[color=&quot;#0000FF&quot;][/color]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Siekierka, post: 661271, member: 7642"] [U][B][COLOR=#0000FF]ciasto:[/COLOR][/B][/U] * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki * 1 szklanka mleka * 1 jajko * 0,5 kostki margaryny * 3 czubate łyżki kakao * 3 łyżki dżemu wiśniowego albo wiśni w zalewie, byle by były całe wisienki, ale bez pestek * łyżeczka sody oczyszczonej * 4 garście orzechów włoskich [U][B][COLOR=#0000FF]polewa:[/COLOR][/B][/U] * 3 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej, albo mieszane - zależy od gustu) [U][B]PRZEPIS[/B][/U] [B]1.[/B] Margarynę pokrojoną na części, wraz z jajkiem i cukrem ukręcić mikserem (tak po prostu najszybciej). Następnie dodać mąkę, sodę i ukręcając mleko, a w następnej kolejności kakao. Wyłączamy mikser i dodajemy dżem i wiśnie (lub tylko dżem) i dobrze mieszamy. A następnie część orzechów (ok. 2/3). [B]2.[/B] Do tortownicy (w moim przypadku w kształcie serca) wysmarowanej margaryną i osypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, które lekko wciskamy w ciasto. [B]3.[/B] Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200st. Zmniejszamy temperaturę do 180st i pieczemy ok. 30-40min. Gdy ciasto zaczyna pachnieć należy sprawdzić, czy jest w środku suche (co czynimy drewnianym patyczkiem do szaszłyków) wbijając do środka ciasta. Jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Jeśli natomiast nie, to należy je dalej piec aż patyczek będzie suchy. W przypadku, gdy ciasto będzie podpieczone z góry, ale w środku jeszcze nie dokładnie proponuje przykryć je folią aluminiową (błyszczącą częścią do góry). [B]4.[/B] Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć, więc wyjmujemy je z formy. Po pewnym czasie bierzemy tabliczki czekolady i roztapiamy je w rondelku (cały czas mieszając, by się nie przypaliło). Następnie smarujemy ciasto czekoladą. Jeśli ktoś ma ochotę, czas i pomysł można także je w jakiś sposób ozdobić. [U][B]Życzę smacznego!![/B][/U][color="#0000FF"][/color] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowe - w kształcie serca
Top
Bottom