- Sty 2, 2008
- 12,441
- 6,490
- 113
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Źródło przepisu: https://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-...?disableRedirects=true#S.TD-K.C-B.13-L.1.duzy
2. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się roztopi. Przelewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 minut.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. Tortownicę (o średnicy 22-24 cm) natłuszczamy i obsypujemy kakao, strząsamy jego nadmiar.
4. W misce mieszamy przesianą mąkę z sodą i solą.
5. W drugiej miseczce ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy je do masy czekoladowej, stale miksując (zrobiłam na odwrót, do utartych jajek wlałam masę czekoladową, bo nie chciało mi się mis miksera zmieniać).
6. Następnie wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach (wymieszałam ręcznie za pomocą tego mieszadła miksera, którym wcześniej miksowałam ciasto).
7. Ciastem napełniamy tortownicę, układamy na nim pokrojone gruszki.
8. Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40-50 minut – ciasto będzie gotowe, kiedy patyczek wetknięty w nie będzie po wyjęciu suchy (u mnie piekło się 57 minut, po 40 minutach patyczek miałam oblepiony ciastem).
9. Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, następnie wykładamy na duży talerz i posypujemy cukrem pudrem (nie posypywałam).
Następnym razem dam dodatkowo do środka pokrojone w kostkę gruszki, bo wierzch ciasta z gruszkami mi smakował, a reszta była dla mnie nijaka. Chłop jadł z apetytem, ale on wszystkie ciasta lubi
Źródło przepisu: https://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-...?disableRedirects=true#S.TD-K.C-B.13-L.1.duzy
- 4 gruszki (dałam konferencje)
- 200 g masła plus do formy
- 100 g kakao plus do formy
- 300 ml mocnej kawy
- 100 ml brandy lub whisky (dałam whisky)
- 150 g cukru (dałam 200 g, a i tak moim zdaniem nie było zbyt słodkie)
- 260 g mąki
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli (wydaje mi się, że za dużo, dałam trochę mniej, ale mam głębokie łyżeczki)
- 2 duże jajka
- łyżeczka pasty waniliowej
- cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)
2. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się roztopi. Przelewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 minut.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. Tortownicę (o średnicy 22-24 cm) natłuszczamy i obsypujemy kakao, strząsamy jego nadmiar.
4. W misce mieszamy przesianą mąkę z sodą i solą.
5. W drugiej miseczce ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy je do masy czekoladowej, stale miksując (zrobiłam na odwrót, do utartych jajek wlałam masę czekoladową, bo nie chciało mi się mis miksera zmieniać).
6. Następnie wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach (wymieszałam ręcznie za pomocą tego mieszadła miksera, którym wcześniej miksowałam ciasto).
7. Ciastem napełniamy tortownicę, układamy na nim pokrojone gruszki.
8. Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40-50 minut – ciasto będzie gotowe, kiedy patyczek wetknięty w nie będzie po wyjęciu suchy (u mnie piekło się 57 minut, po 40 minutach patyczek miałam oblepiony ciastem).
9. Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, następnie wykładamy na duży talerz i posypujemy cukrem pudrem (nie posypywałam).
Następnym razem dam dodatkowo do środka pokrojone w kostkę gruszki, bo wierzch ciasta z gruszkami mi smakował, a reszta była dla mnie nijaka. Chłop jadł z apetytem, ale on wszystkie ciasta lubi