w związku z tym, że Ilona zaraziła mnie swą miłością do maślanki
znalazłam dawno nie robiony, ale pyszny przepis na kolejne ciasto
Czekoladowe ciasto z maślanką:
1,5 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki cukru
5 łyżek kakao (dodaję więcej)
4 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego
1/2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego
POLEWA:
1/3 szklanki masła śmietankowego
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
6 łyżek maślanki
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/4 szklanki posiekanych orzechów
Wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek. Ubić na sztywną pianę białka. Dodać sok jabłkowy, maślankę, żółtka i esencję. Dodajemy do tego połowę mieszaniny z suchych składników. Dokładnie mieszamy i dodajemy drugą połowę, ubijamy 2 minuty. Formę do pieczenia (20x30 cm) wykładamy papierem (czy jeśli ktoś woli smarujemy masłem)i wlewamy ciasto. Pieczemy przez 35-40 minut w 200 st. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Polewa: ubijamy masło i wsypujemy cukier puder i znów ubijamy. Dodajemy maślankę i kakao małymi porcjami, za każdym razem ubijając. Smarujemy nią wystudzone ciasto i posypujemy orzechami.

Czekoladowe ciasto z maślanką:
1,5 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki cukru
5 łyżek kakao (dodaję więcej)
4 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego
1/2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego
POLEWA:
1/3 szklanki masła śmietankowego
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
6 łyżek maślanki
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/4 szklanki posiekanych orzechów
Wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek. Ubić na sztywną pianę białka. Dodać sok jabłkowy, maślankę, żółtka i esencję. Dodajemy do tego połowę mieszaniny z suchych składników. Dokładnie mieszamy i dodajemy drugą połowę, ubijamy 2 minuty. Formę do pieczenia (20x30 cm) wykładamy papierem (czy jeśli ktoś woli smarujemy masłem)i wlewamy ciasto. Pieczemy przez 35-40 minut w 200 st. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Polewa: ubijamy masło i wsypujemy cukier puder i znów ubijamy. Dodajemy maślankę i kakao małymi porcjami, za każdym razem ubijając. Smarujemy nią wystudzone ciasto i posypujemy orzechami.