Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Eve.eire" data-source="post: 1095417" data-attributes="member: 6112"><p>Bardzo łatwe wbrew pozorom. A pyszne, że ach!</p><p>Przepis znalazłam w blogu <a href="http://www.passionateaboutbaking.com/2011/02/baking-strawberry-meringue-chocolate-layer-cake-forever-nigella-and-not-quite-too.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FNYhO+%28Passionate+About+Baking%29" target="_blank">Passionate about Baking</a>, jest autorstwa Nigelli Lawson.</p><p></p><p>Użyłam tortownicy i o średnicy 20 cm</p><p></p><p></p><p>Składniki;</p><p> 125g mąki</p><p> 25g kakao</p><p> 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p> 100g bardzo miękkiego masła</p><p> 300 g cukru</p><p> 4 jaja</p><p> 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii</p><p> 4 łyżki mleka</p><p> 25g płatków migdałów</p><p> </p><p> na masę;</p><p> 200 ml śmietanki (użyłam 30%)</p><p> 2-3 łyżki cukru pudru</p><p> 200g kremowego serka</p><p> 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na kawałki</p><p></p><p></p><p>Wykonanie;</p><p> Piekarnik rozgrzać do 200C i przygotować dwie formy o średnicy 22-23 cm.</p><p> Mąkę połączyć z proszkiem i kakao. W dzieży robota utrzeć masło ze 100g cukru, na puszysto. Żółtka oddzielić od białek. Do maślanej masy dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Wmieszać suche składniki, dodać wanilię i mleko. Masę rozdzielić między dwie formy, wygładzić powierzchnię.</p><p> Białka ubić z resztą cukru na sztywno. Podzielić na dwie części i każdą rozsmarować na powierzchni czekoladowego ciasta. Posypać płatkami migdałów. Piec ok 30-35 minut, aż beza i migdały uzyskają piękny złoty kolor.</p><p> Nadzienie:</p><p> Śmietanę ubić z cukrem pudrem nie na całkiem sztywno. W drugiej misce utrzeć ser by uzyskać kremową, gładką konsystencję. Dodać do niego śmietanę, kawałki owoców i połączyć.</p><p> Gdy blaty ciasta wystygną, jeden ułożyć bezą do spodu, wylać na czekoladową powierzchnię masę z owocami i przykryć drugą warstwą ciasta, tak by tym razem beza znalazła się na wierzchu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Eve.eire, post: 1095417, member: 6112"] Bardzo łatwe wbrew pozorom. A pyszne, że ach! Przepis znalazłam w blogu [URL="http://www.passionateaboutbaking.com/2011/02/baking-strawberry-meringue-chocolate-layer-cake-forever-nigella-and-not-quite-too.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FNYhO+%28Passionate+About+Baking%29"]Passionate about Baking[/URL], jest autorstwa Nigelli Lawson. Użyłam tortownicy i o średnicy 20 cm Składniki; 125g mąki 25g kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g bardzo miękkiego masła 300 g cukru 4 jaja 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki mleka 25g płatków migdałów na masę; 200 ml śmietanki (użyłam 30%) 2-3 łyżki cukru pudru 200g kremowego serka 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na kawałki Wykonanie; Piekarnik rozgrzać do 200C i przygotować dwie formy o średnicy 22-23 cm. Mąkę połączyć z proszkiem i kakao. W dzieży robota utrzeć masło ze 100g cukru, na puszysto. Żółtka oddzielić od białek. Do maślanej masy dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Wmieszać suche składniki, dodać wanilię i mleko. Masę rozdzielić między dwie formy, wygładzić powierzchnię. Białka ubić z resztą cukru na sztywno. Podzielić na dwie części i każdą rozsmarować na powierzchni czekoladowego ciasta. Posypać płatkami migdałów. Piec ok 30-35 minut, aż beza i migdały uzyskają piękny złoty kolor. Nadzienie: Śmietanę ubić z cukrem pudrem nie na całkiem sztywno. W drugiej misce utrzeć ser by uzyskać kremową, gładką konsystencję. Dodać do niego śmietanę, kawałki owoców i połączyć. Gdy blaty ciasta wystygną, jeden ułożyć bezą do spodu, wylać na czekoladową powierzchnię masę z owocami i przykryć drugą warstwą ciasta, tak by tym razem beza znalazła się na wierzchu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą
Top
Bottom