Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowo – makowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 974431" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto czekoladowo – makowe z jabłkiem i rodzynkami </strong></p><p></p><p><strong>Źródło:</strong></p><p><a href="http://i-lara.livejournal.com/208991.html#cutid1" target="_blank">http://i-lara.livejournal.com/208991.html#cutid1</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>80 g miękkiego masła</p><p>40 g oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku i zapachu (dałam winogronowy)</p><p>280 g cukru ( nie jest za dużo - w wyjściowym przepisie, z którego korzystała Ilara było 360 g)</p><p>3 duże jajka</p><p>tarta skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy</p><p>1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii (dałam kilka łyżek soku z pomarańczy)</p><p>80 g mielonego maku *</p><p>210 g mąki*</p><p>10 g proszku do pieczenia </p><p>szczypta soli</p><p>50 g mielonych migdałów*</p><p>80 g drobno posiekanej ciemnej czekolady</p><p>80 g drobno posiekanej białej czekolady</p><p>200 g kefiru lub rzadkiej kwaśnej śmietany</p><p>1 średnie zielone jabłko, utarte na tarce o dużych oczkach</p><p>75 – 100 g rodzynek namoczonych w rumie/ koniaku/ brandy</p><p></p><p>Forma o średnicy 26 cm z kominem lub bez, masło i cukier /mąka do formy</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Formę posmarować masłem i wysypać mąką lub cukrem (w celu uzyskania chrupiącej karmelowej skórki).</p><p>Ubić masło z olejem, cukrem i skórkami z cytrusów na gładką masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodać esencję waniliową.</p><p>Wymieszać wszystkie suche składniki (od maku do czekolady). Dodawać partiami do masy jajecznej na przemian z kefirem. Wymieszać na wolnym obrotach. Dodać odciśnięte rodzynki i utarte jabłko, wymieszać drewnianą łyżką.</p><p>Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Zostawić w formie na 10 – 15 minut, potem wyjąć i ostudzić na metalowej podstawce. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub dla kontrastu kakao. </p><p></p><p><strong>* Uwaga:</strong></p><p>W przepisie izraelskiego cukiernika Orena Girona na którym się wzorowała Ilara, ilość maku wynosiła 150 g. Ponieważ miała go mniej, zastąpiła brakującą ilość mielonymi migdałami (50 g) i mąką (30 g). Ja dałam 60 g mielonego maku, 20 g nie mielonego, 60 g mielonych migdałów i dodatkowo 20 g mąki, czyli w sumie 200 g mąki. </p><p>Rodzynki moczyłam dwa dni w rumie.</p><p>Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Nawet smaczniejsze na drugi, trzeci dzień po upieczeniu. Piekłam je w tortownicy o średnicy 26 cm bez kominka przez 50 minut. Po wystudzeniu posypałam cukrem – pudrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 974431, member: 1024"] [B]Ciasto czekoladowo – makowe z jabłkiem i rodzynkami [/B] [B]Źródło:[/B] [URL="http://i-lara.livejournal.com/208991.html#cutid1"]http://i-lara.livejournal.com/208991.html#cutid1[/URL] [B]Składniki:[/B] 80 g miękkiego masła 40 g oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku i zapachu (dałam winogronowy) 280 g cukru ( nie jest za dużo - w wyjściowym przepisie, z którego korzystała Ilara było 360 g) 3 duże jajka tarta skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii (dałam kilka łyżek soku z pomarańczy) 80 g mielonego maku * 210 g mąki* 10 g proszku do pieczenia szczypta soli 50 g mielonych migdałów* 80 g drobno posiekanej ciemnej czekolady 80 g drobno posiekanej białej czekolady 200 g kefiru lub rzadkiej kwaśnej śmietany 1 średnie zielone jabłko, utarte na tarce o dużych oczkach 75 – 100 g rodzynek namoczonych w rumie/ koniaku/ brandy Forma o średnicy 26 cm z kominem lub bez, masło i cukier /mąka do formy [B]Wykonanie:[/B] Formę posmarować masłem i wysypać mąką lub cukrem (w celu uzyskania chrupiącej karmelowej skórki). Ubić masło z olejem, cukrem i skórkami z cytrusów na gładką masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodać esencję waniliową. Wymieszać wszystkie suche składniki (od maku do czekolady). Dodawać partiami do masy jajecznej na przemian z kefirem. Wymieszać na wolnym obrotach. Dodać odciśnięte rodzynki i utarte jabłko, wymieszać drewnianą łyżką. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Zostawić w formie na 10 – 15 minut, potem wyjąć i ostudzić na metalowej podstawce. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub dla kontrastu kakao. [B]* Uwaga:[/B] W przepisie izraelskiego cukiernika Orena Girona na którym się wzorowała Ilara, ilość maku wynosiła 150 g. Ponieważ miała go mniej, zastąpiła brakującą ilość mielonymi migdałami (50 g) i mąką (30 g). Ja dałam 60 g mielonego maku, 20 g nie mielonego, 60 g mielonych migdałów i dodatkowo 20 g mąki, czyli w sumie 200 g mąki. Rodzynki moczyłam dwa dni w rumie. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Nawet smaczniejsze na drugi, trzeci dzień po upieczeniu. Piekłam je w tortownicy o średnicy 26 cm bez kominka przez 50 minut. Po wystudzeniu posypałam cukrem – pudrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowo – makowe
Bottom