Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowo- orzechowe pod bezową pierzynką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="trzkasienka" data-source="post: 651884" data-attributes="member: 750"><p>Ciasto jest pyszne, proste, szybkie i efektowne. Wzorowalam sie na ksiazce Louise Gardener &quot;Kuchen, fruchtig & süss&quot;</p><p></p><p><strong>Ciasto czekoladowo- orzechowe pod bezową pierzynką</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p><u>Ciasto</u></p><p>140g masła</p><p>60g cukru</p><p>200g mąki</p><p>szczypta soli</p><p>2 żółtka</p><p>1-2 łyżeczki zimnej wody</p><p></p><p></p><p><u>nadzienie</u></p><p>250g gorzkiej czekolady</p><p>2 łyżki masła</p><p>260g cukru</p><p>2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>4 żółtka</p><p>100g mielonych orzechów</p><p>4 białka</p><p></p><p><u>wykonanie:</u></p><p><strong>ciasto:</strong></p><p>1. cukier z masłem dokładnie ucieramy wsypując stopniowo mąkę i sól</p><p>2. całość wymieszać z żółtkami i wodą</p><p>3. włożyć ciasto do lodówki na minimum 30 min.</p><p>4. rozgrzać piekarnik do 190°C</p><p>5. ciasto wyłożyć do formy (24cm), ponakłuwać widelcem</p><p>6. zapiekać 10 minut</p><p></p><p><strong>nadzienie:</strong></p><p>1. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, trochę ostudzić</p><p>2. masło rozetrzeć wraz z 6 łyżkami cukru</p><p>3. dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka, dobrze wymieszać</p><p>4. dodać rozpuszczoną czekoladę i orzechy </p><p>5. masę wyłożyć na podpieczone ciasto, włożyć do piekarnika na 10 minut</p><p></p><p><strong>beza:</strong></p><p>1. ubić białka z pozostałym cukrem</p><p>2. wyłożyć na ciasto</p><p>3. piec 15 minut, aż beza lekko zbrązowieje</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]21606[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="trzkasienka, post: 651884, member: 750"] Ciasto jest pyszne, proste, szybkie i efektowne. Wzorowalam sie na ksiazce Louise Gardener "Kuchen, fruchtig & süss" [B]Ciasto czekoladowo- orzechowe pod bezową pierzynką[/B] Składniki: [U]Ciasto[/U] 140g masła 60g cukru 200g mąki szczypta soli 2 żółtka 1-2 łyżeczki zimnej wody [U]nadzienie[/U] 250g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 260g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 100g mielonych orzechów 4 białka [U]wykonanie:[/U] [B]ciasto:[/B] 1. cukier z masłem dokładnie ucieramy wsypując stopniowo mąkę i sól 2. całość wymieszać z żółtkami i wodą 3. włożyć ciasto do lodówki na minimum 30 min. 4. rozgrzać piekarnik do 190°C 5. ciasto wyłożyć do formy (24cm), ponakłuwać widelcem 6. zapiekać 10 minut [B]nadzienie:[/B] 1. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, trochę ostudzić 2. masło rozetrzeć wraz z 6 łyżkami cukru 3. dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka, dobrze wymieszać 4. dodać rozpuszczoną czekoladę i orzechy 5. masę wyłożyć na podpieczone ciasto, włożyć do piekarnika na 10 minut [B]beza:[/B] 1. ubić białka z pozostałym cukrem 2. wyłożyć na ciasto 3. piec 15 minut, aż beza lekko zbrązowieje [ATTACH=full]21606[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowo- orzechowe pod bezową pierzynką
Top
Bottom