Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowo-orzechowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 26178" data-attributes="member: 108"><p>Ciasto czekoladowo-orzechowe</p><p></p><p>ciasto:</p><p>15 dag masła lub margaryny</p><p>2 żółtka</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>cukier waniliowy (16 g)</p><p>2 szklanki mąki pszennej</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>beza:</p><p>1/2 tabliczki czekolady mlecznej (5 dag)</p><p>10 dag orzechów włoskich</p><p>1/3 szklanki drobnego cukru (ale nie pudru)</p><p>2 białka</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Utrzeć miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, jeszcze chwilę ucierać. Wymieszać mąkę z proszkiem, połączyć z masą maślaną. Wylepić ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190°C.</p><p></p><p>Orzechy posiekać drobno, ale nie na miazgę. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce.</p><p></p><p>Białka ubić na pianę, pod koniec powoli wsypywać cukier ciągle ubijając. Sztywną pianę wymieszać delikatnie z orzechami i czekoladą, rozłożyć na podpieczonym spodzie. Zapiekać jeszcze około 30 minut.</p><p></p><p>Przepis pochodzi z "Kuchni".</p><p></p><p>Zdjęcie będzie w terminie dużo późniejszym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 26178, member: 108"] Ciasto czekoladowo-orzechowe ciasto: 15 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy (16 g) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej (5 dag) 10 dag orzechów włoskich 1/3 szklanki drobnego cukru (ale nie pudru) 2 białka szczypta soli Utrzeć miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, jeszcze chwilę ucierać. Wymieszać mąkę z proszkiem, połączyć z masą maślaną. Wylepić ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190°C. Orzechy posiekać drobno, ale nie na miazgę. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce. Białka ubić na pianę, pod koniec powoli wsypywać cukier ciągle ubijając. Sztywną pianę wymieszać delikatnie z orzechami i czekoladą, rozłożyć na podpieczonym spodzie. Zapiekać jeszcze około 30 minut. Przepis pochodzi z "Kuchni". Zdjęcie będzie w terminie dużo późniejszym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto czekoladowo-orzechowe
Top
Bottom