- Wrz 19, 2004
- 30,812
- 4,863
- 113
Widze, ze tu sa w cenie przepisy na ciasta bezglutenowe wiec przytaczam przepis niejakiej Lucyny Cwierciakiewiczowej z ksiazki "Jedyne i praktyczne przepisy..." wyd. 1885 r., ktore poleca osobom chorym i rekonwalescentom. W oryginale bylo z migdalami: funt migdalow, pol funta masla mlodego, 15 jaj.
Robie jednak to ciasto w zmodyfkowanej formie: 0,5 kg luskanych orzechow wloskich zmielonych na wiorki w specjanej maszynce /sa wtedy sypkie, a zmielone na maszynce do miesa to tlusty klej/, 0,25 kg masla i 17 jaj.
Miekkie maslo ucierac dodajac stpniowo po 1 zoltku i po lyzce orzechow. Do utartej masy dodac piane z 15 bialek, delikatnie wymieszac, przelozyc do formy, piec w 160-170* 40-50 minut. Pozostawic do ostygniecia, bo opada. Ja pieke w blaszce teflonowej ok. 25 x 30.
Robilam tez to ciasto z polowy porcji i pieklam w blaszce muffinkowej, wychodzi dokladnie 12 szt. - wygladaja jak grahamki. Mozna jesc same lub traktowac jak chlebek i dodawac np. serek, szynke itp.
1 muffinka /przecietnie 5,6 dkg/ zawiera bialka 7,7 g, tuszczu 24,9 g, weglowodanow 0,6 g, kalorii 250.
Robie jednak to ciasto w zmodyfkowanej formie: 0,5 kg luskanych orzechow wloskich zmielonych na wiorki w specjanej maszynce /sa wtedy sypkie, a zmielone na maszynce do miesa to tlusty klej/, 0,25 kg masla i 17 jaj.
Miekkie maslo ucierac dodajac stpniowo po 1 zoltku i po lyzce orzechow. Do utartej masy dodac piane z 15 bialek, delikatnie wymieszac, przelozyc do formy, piec w 160-170* 40-50 minut. Pozostawic do ostygniecia, bo opada. Ja pieke w blaszce teflonowej ok. 25 x 30.
Robilam tez to ciasto z polowy porcji i pieklam w blaszce muffinkowej, wychodzi dokladnie 12 szt. - wygladaja jak grahamki. Mozna jesc same lub traktowac jak chlebek i dodawac np. serek, szynke itp.
1 muffinka /przecietnie 5,6 dkg/ zawiera bialka 7,7 g, tuszczu 24,9 g, weglowodanow 0,6 g, kalorii 250.