Ciasto dla chorych

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
Widze, ze tu sa w cenie przepisy na ciasta bezglutenowe wiec przytaczam przepis niejakiej Lucyny Cwierciakiewiczowej z ksiazki "Jedyne i praktyczne przepisy..." wyd. 1885 r., ktore poleca osobom chorym i rekonwalescentom. W oryginale bylo z migdalami: funt migdalow, pol funta masla mlodego, 15 jaj.
Robie jednak to ciasto w zmodyfkowanej formie: 0,5 kg luskanych orzechow wloskich zmielonych na wiorki w specjanej maszynce /sa wtedy sypkie, a zmielone na maszynce do miesa to tlusty klej/, 0,25 kg masla i 17 jaj.
Miekkie maslo ucierac dodajac stpniowo po 1 zoltku i po lyzce orzechow. Do utartej masy dodac piane z 15 bialek, delikatnie wymieszac, przelozyc do formy, piec w 160-170* 40-50 minut. Pozostawic do ostygniecia, bo opada. Ja pieke w blaszce teflonowej ok. 25 x 30.
Robilam tez to ciasto z polowy porcji i pieklam w blaszce muffinkowej, wychodzi dokladnie 12 szt. - wygladaja jak grahamki. Mozna jesc same lub traktowac jak chlebek i dodawac np. serek, szynke itp.
1 muffinka /przecietnie 5,6 dkg/ zawiera bialka 7,7 g, tuszczu 24,9 g, weglowodanow 0,6 g, kalorii 250.

Agniesia

Member
Wrz 14, 2004
431
0
0
O matko ile tu jaj jest
icon_biggrin.gif
jak na dobry sernik
icon_biggrin.gif
czy po upieczeniu to ciasto jest puszyste, powiedzmy tak jak biszkopt?

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Az strach myslec jakie ciasta pieczono dla zdrowych...

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
Nie jest to ciasto o lekkosci biszkoptu, ale nie jest tez zbite. Taki tlustawy ciemny biszkopt o przyjemnym orzechowym smaku.
Autorka wiedziala, co dobre. W malej objetosci mozna podac bardzo pozywne jedzonko.
Dlaczego nikt nie krzyczy lo matko, jak daje do swojego ciasta glownie make i cukier ? :roll:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Dobre jest, ale dlaczego nazywane "dla chorych"? Mysle, ze lepsze byloby leciutkie ciasto bez orzechow.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
dlaczego nazywane "dla chorych"?
I co dalabys w miejsce orzechow? znow make?
Wlasnie orzechy, a szczegolnie wloskie, maja wyjatkowe wartosci odzywcze i w idealnych proporcjach dla czlowieka. :!:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Zalezy na co ktos jest chory. Niektorym mogloby takie ciasto zaszkodzic / do najlzejszych nie nalezy /. Tylko tyle. Od czasow Cwierciakiewiczowej medycyna bardzo sie rozwinela.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
Prosze nie uznac tego co powiem za upor w lansowaniu takich jak ten smakolykow, ale to one wlasnie zaspakajaja podstawowe potrzeby organizmu czowieka. Co do postepu medycyny: i tak i nie. Coraz wiecej chorob trapi ludzi, a przy pomocy tych najnowoczesniejszych lekow walczy sie ze skutkami, a nie usuwa przyczyn /cukrzyca, miazdzyca, choroby serca, reumatyczne...itd/. Juz nie lekarze dyktuja, czym mamy sie leczyc, a koncerny faraceutyczne. I coraz rzadziej pamietamy o tym, ze stajemy sie tym, co jemy. :wink:
Gdyby ktos chcial dowiedziec sie wiecej na temat odzywania, moze sobie sciagnac ksiazke z: http://www.logos.astral-life.pl/ksiazki.htm
Allana Christiana B. "Zycie bez pieczywa" i chwile pomyslec. Jak nie teraz to za kilka lat, ale przyda sie ta lektura niezawodnie nam wszystkim.
I to by bylo na tyle

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Buka, masz racje. Ja mysle, ze niektorym chorym duza ilosc orzechow moze jednak zaszkodzic. I tylko o to mi chodzilo. Sa chorzy i chorzy.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
Linn, masz racje, bo wszystko w nadmiarze szkodzi! W tym tylko rzecz, ze takich orzechow zjada sie naraz niewiele, a jest sie sytym. W malej objetosci dostaje sie wartosciowe kaloryczne jedzenie. A jak odciaza sie system trawienny! Co do zaparc, ale paradoksalnie: to duza ilosc blonnika i chude jedzenie sa ich powodem.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Buka, widze, ze najwyrazniej wyznajemy dwie rozne szkoly. Wiem, ze blonnik nie kazdemu sluzy, ale zeby byl powodem zaparc? I do tego chude jedzenie? Czyzbys stosowala diete optymalna? Jesli tak to nie dla mnie.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
Czyzbys stosowala diete optymalna?
Jeszcze nie :mrgreen: Ale kto wie? Na razie czytam i zbieram informacje. Stad znam w/w ksiazke. Niezaleznie od przekonan dietetycznych warto ja przeczytac. I jestem pewna, ze po tej lekturze tez zaczniesz miec watpliwosci :mrgreen:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jestem pewna, ze nie. Jeszcze sobie jestem mila. Mam innych guru w dziedzinie zywienia.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
Ani Cie nie namawiam, ani nie chce uchodzic za jakiegos guru! Nie mam takiego zaciecia. Ale to, ze nie chcesz wiedziec nie znaczy, ze temat nieistnieje. :wink:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No nie... Guru to jest autor ksiazki. Temat znam, ale mam calkowicie odmienna opinie na ten temat. I jestem w dobrym towarzystwie.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
Jestem pewna, ze kazde towarzystwo uwaza siebie za dobre :mrgreen:
Moze z linka i tematu skorzysta ktos, do kogo tam przytoczone argumenty trafia? Nigdy nie wiadomo, co komu potrzebne

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Buka ma rację, że za dużo błonnika i za mało tłuszczu powoduje zaparcie
icon_sad.gif
Ja tak zafundowałam mojemu synkowi: dużo surowych owoców i warzyw + niewiele tłuszczu... Co myśmy wtedy przeżyli :cry: Teraz do każdej porcji jedzonka wlewamy oliwę lub ramę di olivio i jest nieźle. No a pieczywo to tylko przyzwyczajenie, ale za to jakie miłe
A co do wypieku na orzechach to ja nie daję tłuszczu tylko ociupinkę cukru i mam wyśmienity podkład pod torty :lol:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Tia
i jeszcze extra virgin
lyzka codziennie na czczo zalatwi wszystko. Skroci posiedzenia do minimum.
Nie to zeby od razu smalec boczkiem zgryzac ;)
A w orzechach jakie dobre oleje......

Margetita

Member
Sie 10, 2005
100
0
0
Witajcie, tu chętnie wtrącę swoje 3 grosze.
Popieram Bukę co do uwagi o ludziach "chorych".
Jestem bezglutenowcem
icon_sad.gif
i wierzcie mi, przepisy nie zawierające mąki to rzadkość wśród wypieków.

Przepisy bezglutenowe na forum o jedzeniu to towar poszukiwany, a w szczególności w dziale chleb, ciasta, naleśniki, inne potrawy mączne itp

Linn, te orzechy są dla bezglutenowca skarbem i bogactwem wartości odżywczych. Fakt, te 15 jaj straszy i nie nadaje się dla kogoś uczulonego na jaja, więc....

.....zastanawiacie się co na tym forum robią tacy (czytaj: chorzy) jak my?

Otóż, to proste. (mam nadzieję, że mówię to nie tylko we własnym imieniu)
:idea: Po pierwsze: robimy to dla siebie radzimy się, czerpiemy z doświadczeń innych, poszukujemy nowych sposobów, żeby naszą zubożoną dietę wzbogacić w witaminy i substancje odżywcze,
:idea: Po drugie:dla innych, naszych bliskich chcemy przyrządzić coś pysznego, np. upiec im normalny chleb,
:idea: Po trzecie cieszymy się życiem.

Cieszę się z faktu, że z Wami jestem, bo od każdego można się wiele nauczyć, a Wasze rady są bardzo cenne. Tyle kadzenia - BASTA!
Kto się z nami napije? :cheers: :cheers: :cheers:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy