Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto dla chorych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 7455" data-attributes="member: 67"><p>Widze, ze tu sa w cenie przepisy na ciasta bezglutenowe wiec przytaczam przepis niejakiej Lucyny Cwierciakiewiczowej z ksiazki "Jedyne i praktyczne przepisy..." wyd. 1885 r., ktore poleca osobom chorym i rekonwalescentom. W oryginale bylo z migdalami: funt migdalow, pol funta masla mlodego, 15 jaj. </p><p>Robie jednak to ciasto w zmodyfkowanej formie: 0,5 kg luskanych orzechow wloskich zmielonych na wiorki w specjanej maszynce /sa wtedy sypkie, a zmielone na maszynce do miesa to tlusty klej/, 0,25 kg masla i 17 jaj.</p><p>Miekkie maslo ucierac dodajac stpniowo po 1 zoltku i po lyzce orzechow. Do utartej masy dodac piane z 15 bialek, delikatnie wymieszac, przelozyc do formy, piec w 160-170* 40-50 minut. Pozostawic do ostygniecia, bo opada. Ja pieke w blaszce teflonowej ok. 25 x 30.</p><p>Robilam tez to ciasto z polowy porcji i pieklam w blaszce muffinkowej, wychodzi dokladnie 12 szt. - wygladaja jak grahamki. Mozna jesc same lub traktowac jak chlebek i dodawac np. serek, szynke itp. </p><p>1 muffinka /przecietnie 5,6 dkg/ zawiera bialka 7,7 g, tuszczu 24,9 g, weglowodanow 0,6 g, kalorii 250.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 7455, member: 67"] Widze, ze tu sa w cenie przepisy na ciasta bezglutenowe wiec przytaczam przepis niejakiej Lucyny Cwierciakiewiczowej z ksiazki "Jedyne i praktyczne przepisy..." wyd. 1885 r., ktore poleca osobom chorym i rekonwalescentom. W oryginale bylo z migdalami: funt migdalow, pol funta masla mlodego, 15 jaj. Robie jednak to ciasto w zmodyfkowanej formie: 0,5 kg luskanych orzechow wloskich zmielonych na wiorki w specjanej maszynce /sa wtedy sypkie, a zmielone na maszynce do miesa to tlusty klej/, 0,25 kg masla i 17 jaj. Miekkie maslo ucierac dodajac stpniowo po 1 zoltku i po lyzce orzechow. Do utartej masy dodac piane z 15 bialek, delikatnie wymieszac, przelozyc do formy, piec w 160-170* 40-50 minut. Pozostawic do ostygniecia, bo opada. Ja pieke w blaszce teflonowej ok. 25 x 30. Robilam tez to ciasto z polowy porcji i pieklam w blaszce muffinkowej, wychodzi dokladnie 12 szt. - wygladaja jak grahamki. Mozna jesc same lub traktowac jak chlebek i dodawac np. serek, szynke itp. 1 muffinka /przecietnie 5,6 dkg/ zawiera bialka 7,7 g, tuszczu 24,9 g, weglowodanow 0,6 g, kalorii 250. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto dla chorych
Top
Bottom