Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto drożdżowe dla tych którym zostały białka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="szuwarek" data-source="post: 810847" data-attributes="member: 916"><p>Do jednego z numerów Kuchni była dołączona książeczka o ciastach drożdżowych i tam jest taki przepis:</p><p></p><p>50 dag mąki luksusowej typ 550</p><p>1 szklanka mleka </p><p>3 dag drożdży </p><p>szklanka białek ( 6-7 białek ) + 1 jajko</p><p>3/4 szklanki cukru ( ja dałam mieszankę brązowego i waniliowego )</p><p>10 dag masła i trzy łyżki oleju</p><p>garstka rodzynek</p><p>zapach waniliowy</p><p></p><p>- drożdże rozprowadzić połową ciepłego mleka z łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce</p><p>- połowę mąki przesiać zrobić dołek do którego wlać wyrośniety zaczyn, resztę mleka, żółtko i wsypać cukier . Całość dobrze wymieszać drewnianą łyżka lub mikserem. Następnie cały czas mieszając powoli wlać rozpuszczone masło i olej</p><p>- Odstawić na chwilę ciaso i ubić sztywną pianę ze wszyskich białek ( ja pod koniec ubijania dodaję łyżkę drobnego cukru waniliowego )</p><p>- delikatnie ale dokładnie połączyć ciasto z pianą ( najpierw dodać niewielką ilość żeby rozrzedzić ciasto ) i pozostałą mąką </p><p>- na koniec dodać rodzynki</p><p>- gładkie ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki i odstawić na 40 minu żeby wyrosło</p><p>- piec 40 min w 180 stopniach </p><p>- przestudzić i polukrować</p><p></p><p>Ciasto było już pieczone 3 razy i się nie zawiodłam, jest wilgotne i nie zasłodkie. </p><p>Nie wpadać w panikę jak zacznie trochę opadać po wyłączeniu pieca zakalca nie będzie, taka jego natura</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="szuwarek, post: 810847, member: 916"] Do jednego z numerów Kuchni była dołączona książeczka o ciastach drożdżowych i tam jest taki przepis: 50 dag mąki luksusowej typ 550 1 szklanka mleka 3 dag drożdży szklanka białek ( 6-7 białek ) + 1 jajko 3/4 szklanki cukru ( ja dałam mieszankę brązowego i waniliowego ) 10 dag masła i trzy łyżki oleju garstka rodzynek zapach waniliowy - drożdże rozprowadzić połową ciepłego mleka z łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce - połowę mąki przesiać zrobić dołek do którego wlać wyrośniety zaczyn, resztę mleka, żółtko i wsypać cukier . Całość dobrze wymieszać drewnianą łyżka lub mikserem. Następnie cały czas mieszając powoli wlać rozpuszczone masło i olej - Odstawić na chwilę ciaso i ubić sztywną pianę ze wszyskich białek ( ja pod koniec ubijania dodaję łyżkę drobnego cukru waniliowego ) - delikatnie ale dokładnie połączyć ciasto z pianą ( najpierw dodać niewielką ilość żeby rozrzedzić ciasto ) i pozostałą mąką - na koniec dodać rodzynki - gładkie ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki i odstawić na 40 minu żeby wyrosło - piec 40 min w 180 stopniach - przestudzić i polukrować Ciasto było już pieczone 3 razy i się nie zawiodłam, jest wilgotne i nie zasłodkie. Nie wpadać w panikę jak zacznie trochę opadać po wyłączeniu pieca zakalca nie będzie, taka jego natura [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto drożdżowe dla tych którym zostały białka
Top
Bottom