Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto drożdżowe, które nawet mnie wychodzi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 100671" data-attributes="member: 422"><p>Jestem antytalent do pieczenia, ale to ciasto zawsze mi się udaje. Wydaje mi się, że przepis jest popularny, ale co tam, podaję go Wam:</p><p>1/2 kg mąki </p><p>4 dag drożdży </p><p>1 szklanka mleka </p><p>10 dag masła </p><p>15 dag cukru </p><p>4 żółtka </p><p>szczypta soli </p><p>1 łyżka cukru wanilinowego </p><p> </p><p>- drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 1/3 mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia, </p><p>- żółtka utrzeć z cukrem, kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać żółtka, mąkę sól, cukier wanilinowy, wyrobić, wlać roztopione masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia, </p><p>- wyłożyć do natłuszczonej formy, na to można ułożyć owoce. Piec około 50 minut w 200 stopniach. </p><p></p><p>Robiłam tą drożdżówę kilka razy i nie dość, że udawała się, to jeszcze wszystkim smakowała. Nie dodaję do niej owoców, za to całe dzikie mnóstwo rodzynków i trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. A od pewnego czasu startą skórkę cytrynową, tak mi poradziła moja koleżanka.</p><p></p><p>Ps. Kiedyś zapomniałam w odpowiednim momencie dodać masła , dodałam go dopiero tuż przed wyłożeniem ciasta do formy i też ciasto było OK</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 100671, member: 422"] Jestem antytalent do pieczenia, ale to ciasto zawsze mi się udaje. Wydaje mi się, że przepis jest popularny, ale co tam, podaję go Wam: 1/2 kg mąki 4 dag drożdży 1 szklanka mleka 10 dag masła 15 dag cukru 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka cukru wanilinowego - drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 1/3 mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia, - żółtka utrzeć z cukrem, kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać żółtka, mąkę sól, cukier wanilinowy, wyrobić, wlać roztopione masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia, - wyłożyć do natłuszczonej formy, na to można ułożyć owoce. Piec około 50 minut w 200 stopniach. Robiłam tą drożdżówę kilka razy i nie dość, że udawała się, to jeszcze wszystkim smakowała. Nie dodaję do niej owoców, za to całe dzikie mnóstwo rodzynków i trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. A od pewnego czasu startą skórkę cytrynową, tak mi poradziła moja koleżanka. Ps. Kiedyś zapomniałam w odpowiednim momencie dodać masła , dodałam go dopiero tuż przed wyłożeniem ciasta do formy i też ciasto było OK [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto drożdżowe, które nawet mnie wychodzi
Top
Bottom