Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Ania D." data-source="post: 537945" data-attributes="member: 1080"><p>Ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>3 3/4 szklanki mąki pszennej</p><p>2 szklanki mleka (kokosowego, sojowego lub innego roślinnego)</p><p>1/2 szklanki cukru pudru</p><p>2 łyżeczki zapachu śmietankowego</p><p>1/2 łyżeczki cynamonu</p><p>1/4 szklanki oleju</p><p>duża szczypta kurkumy</p><p>1 ugotowany ziemniak</p><p>8 g drożdży instant</p><p>2/3 szklanki rodzynek</p><p></p><p>Kruszonka:</p><p>1/2 szklanki mąki</p><p>1/2 szklanki cukru pudru</p><p>olej</p><p></p><p>Połączyć mąkę z cukrem, mieszać dodając olej, by kruszonka była zwarta.</p><p></p><p>Wymieszać w misce mąkę, cukier puder, cynamon, kurkumę i drożdże. Dodać ciepłe mleko, zapach i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Dodać ciepły olej, wyrabiać jeszcze ciasto przez 10 minut. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wmieszać je w ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika, poczekać, aż podwoi swoją objętość. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, sprawdzić patyczkiem środek, czy ciasto się upiekło.</p><p>Na placek można układać sezonowe owoce, na nie dopiero kruszonkę i odstawić do wyrośnięcia. Można wyrabiać w maszynie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ania D., post: 537945, member: 1080"] Ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki Ciasto: 3 3/4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka (kokosowego, sojowego lub innego roślinnego) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki zapachu śmietankowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki oleju duża szczypta kurkumy 1 ugotowany ziemniak 8 g drożdży instant 2/3 szklanki rodzynek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru olej Połączyć mąkę z cukrem, mieszać dodając olej, by kruszonka była zwarta. Wymieszać w misce mąkę, cukier puder, cynamon, kurkumę i drożdże. Dodać ciepłe mleko, zapach i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Dodać ciepły olej, wyrabiać jeszcze ciasto przez 10 minut. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wmieszać je w ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika, poczekać, aż podwoi swoją objętość. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, sprawdzić patyczkiem środek, czy ciasto się upiekło. Na placek można układać sezonowe owoce, na nie dopiero kruszonkę i odstawić do wyrośnięcia. Można wyrabiać w maszynie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki
Top
Bottom