- Mar 3, 2010
- 625
- 0
- 0

składniki:
1, 5 kg mąki
1 kostka stopionego masła
7 jaj
2 łyżki gęstej śmietany
10 dkg drożdży
szczypta soli
2 szkl. cukru
3 czubate łyżki dyni gotowanej (można dodać więcej)
2 łyżki spirytusu
zapach i rodzynki
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i łyżka cukru, wlać do mąki. Jak "ruszą" dodać utarte całe jajka z cukrem, dynię, spirytus, sól, wyrabiając dodawać stopniowo letni tłuszcz. Dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie przerobić, dodać zapach i rodzynki. Wyłożyć na blachy, posypać kruszonką, odczekać aż ponownie wyrośnie. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Kruszonka:
25 dkg mąki+ 12,5 dkg cukru+12,5 dkg masła. Wszystko wymieszać.
Ten przepis dostałam od pana sprzedajacego dynie w małym miasteczku na rynku. Robię to ciasto zawsze gdy jest sezon na dynię. Nie należy przerażać się ilością składników, ja robię właśnie z takiej i jest zawsze na kilka dni dni, tym bardziej, że zachowuje świeżość i wilgotność.
A gdy odwiedzi nas rodzina, która przyjeżdża na Wszystkich Świętych jest jak znalazł do gorącej herbaty

Ostatnią edycję dokonał moderator: