Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="olde" data-source="post: 1308473" data-attributes="member: 15896"><p><strong>Ciasto </strong></p><p></p><p>2 kg mąki</p><p>2 kostki masła</p><p>1 kostka margaryny</p><p>500 g cukru</p><p>200 g rodzynek</p><p>100 g drożdży</p><p>10 jaj</p><p>3 szklanki mleka</p><p>50 ml oliwy</p><p>zapach waniliowy (cały)</p><p>zapach migdałowy (cały)</p><p>zapach cytrynowy (cały)</p><p>trochę zapachu rumu i araku</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Rodzynki zalać wodą jak namiękną (po ok. 30 minutach) odcedzić.</p><p></p><p><strong>Kruszonka:</strong></p><p></p><p>masło, mąka, cukier</p><p></p><p><strong>Nasącz:</strong></p><p></p><p>woda z cukrem (pół na pół)</p><p></p><p></p><p>Mąkę przesiać do miski dodać roztopiony tłuszcz, zapachy, oliwę, utarte żółtka z cukrem i ubitą pianę z białek oraz podgrzane mleko.</p><p>Wyrabiamy ciasto a na koniec dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z odrobiną cukru.</p><p>Wyrabiamy dalej ciasto ok. 20 minut aż odchodzi od ręki.</p><p>Rodzynki dajemy pod koniec wyrabiania ciasta.</p><p></p><p>Brytfanki smaruję tłuszczem wyklejam folią i znów smaruję tłuszczem. Pod folią smaruję tylko raz na początku. Natomiast folię smarujemy przed każdym wyłożeniem brytfanki ciastem. Po wyłożeniu ciasta do brytfanek posypuję na górze kruszonką.</p><p></p><p>Piec 30 minut w 220 stopniach</p><p></p><p>Po wyjęciu z piekarnika okrywam brytfanki z ciastem wilgotnymi ściereczkami żeby troszkę zaparowały.</p><p>Po wyjęciu z brytfanek nasączam ciasto przy pomocy gazika jałowego tylko od strony dolnej tam gdzie nie ma kruszonki.</p><p>Jak ostygnie owijam folią spożywczą.</p><p></p><p> <strong><span style="font-size: 26px">Moje uwagi</span>:</strong></p><p></p><p>Wszystkie składniki mają być ciepłe (mleko, masło, oliwa)</p><p>Jaja w temperaturze pokojowej</p><p>Troszkę piany zostawiam sobie po to aby nacierać nią ręce jak rozkładam ciasto do brytfanek</p><p>Ciasto wyrabia się ręcznie albo robotem ze specjalną końcówką do wyrabiania ciasta, ja to robię w maszynie do pieczenia chleba , ale wtedy trzeba podzielić każdy składnik na połowę.</p><p></p><p>CIASTO JEST PO PROSTU BOSKIE.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="olde, post: 1308473, member: 15896"] [B]Ciasto [/B] 2 kg mąki 2 kostki masła 1 kostka margaryny 500 g cukru 200 g rodzynek 100 g drożdży 10 jaj 3 szklanki mleka 50 ml oliwy zapach waniliowy (cały) zapach migdałowy (cały) zapach cytrynowy (cały) trochę zapachu rumu i araku szczypta soli Rodzynki zalać wodą jak namiękną (po ok. 30 minutach) odcedzić. [B]Kruszonka:[/B] masło, mąka, cukier [B]Nasącz:[/B] woda z cukrem (pół na pół) Mąkę przesiać do miski dodać roztopiony tłuszcz, zapachy, oliwę, utarte żółtka z cukrem i ubitą pianę z białek oraz podgrzane mleko. Wyrabiamy ciasto a na koniec dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z odrobiną cukru. Wyrabiamy dalej ciasto ok. 20 minut aż odchodzi od ręki. Rodzynki dajemy pod koniec wyrabiania ciasta. Brytfanki smaruję tłuszczem wyklejam folią i znów smaruję tłuszczem. Pod folią smaruję tylko raz na początku. Natomiast folię smarujemy przed każdym wyłożeniem brytfanki ciastem. Po wyłożeniu ciasta do brytfanek posypuję na górze kruszonką. Piec 30 minut w 220 stopniach Po wyjęciu z piekarnika okrywam brytfanki z ciastem wilgotnymi ściereczkami żeby troszkę zaparowały. Po wyjęciu z brytfanek nasączam ciasto przy pomocy gazika jałowego tylko od strony dolnej tam gdzie nie ma kruszonki. Jak ostygnie owijam folią spożywczą. [B][SIZE=10]Moje uwagi[/SIZE]:[/B] Wszystkie składniki mają być ciepłe (mleko, masło, oliwa) Jaja w temperaturze pokojowej Troszkę piany zostawiam sobie po to aby nacierać nią ręce jak rozkładam ciasto do brytfanek Ciasto wyrabia się ręcznie albo robotem ze specjalną końcówką do wyrabiania ciasta, ja to robię w maszynie do pieczenia chleba , ale wtedy trzeba podzielić każdy składnik na połowę. CIASTO JEST PO PROSTU BOSKIE. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto drożdżowe
Top
Bottom