ciasto:
* mąka pszenna 1,25 szklanki,
* jajka 3 sztuk,
* cukier 8 łyżek,
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
masa kremowa:
* serek waniliowy homogenizowany 25 dag,
* masło roślinne 10 dag,
* śmietanka kremówka 30% 200 g,
* żółtka 3 szt,
* cukier puder 3 łyżki,
* zapach ananasowy 5 kropli,
* żelatyna 2 łyżki,
dodatkowo:
* dżem ciemny 4 łyżki,
* biszkopty podłużne kilka sztuk,
* galaretka cytrynowa 1/2 szklanki,
* owoce do dekoracji,
Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
podłużną dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 15 minut w temp 190 stopni.
Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zwinąć w roladę.
Masa kremowa:
Kasię zmiksować na puch
Śmietanę ubić.
Ubitą Kasię połączyć z serkiem, zapachem, żółtkami ubitymi z cukrem oraz ubitą śmietaną.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, dodać do masy, wymieszać.
Ostateczne nadanie kształtu dla ciasta:
Roladę rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć z powrotem, pokroić w 6 cm kawałki.
Na dnie podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą, układamy biszkopty, na nie kawałki rolady, całość zalewamy masą, wstawiamy na 5 godzin do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy z formy, dekorujemy owocami (wiśnie z konfitury, koktajlowe, maliny, itp)
Oblewamy tężejącą galaretką.
Zamiast biszkoptów, na dno blaszki możemy upiec biszkopt z 1/2 składników z przepisu biszkoptu na roladę, lub dać inne ciasto...
Ja dziś zrobiłam troszkę inaczej...tzn 1/2 rolady przełożyłam białym kremem z ptasiego mleczka - a drugą połowę galaretką owocową..

* mąka pszenna 1,25 szklanki,
* jajka 3 sztuk,
* cukier 8 łyżek,
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
masa kremowa:
* serek waniliowy homogenizowany 25 dag,
* masło roślinne 10 dag,
* śmietanka kremówka 30% 200 g,
* żółtka 3 szt,
* cukier puder 3 łyżki,
* zapach ananasowy 5 kropli,
* żelatyna 2 łyżki,
dodatkowo:
* dżem ciemny 4 łyżki,
* biszkopty podłużne kilka sztuk,
* galaretka cytrynowa 1/2 szklanki,
* owoce do dekoracji,
Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
podłużną dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 15 minut w temp 190 stopni.
Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zwinąć w roladę.
Masa kremowa:
Kasię zmiksować na puch
Śmietanę ubić.
Ubitą Kasię połączyć z serkiem, zapachem, żółtkami ubitymi z cukrem oraz ubitą śmietaną.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, dodać do masy, wymieszać.
Ostateczne nadanie kształtu dla ciasta:
Roladę rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć z powrotem, pokroić w 6 cm kawałki.
Na dnie podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą, układamy biszkopty, na nie kawałki rolady, całość zalewamy masą, wstawiamy na 5 godzin do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy z formy, dekorujemy owocami (wiśnie z konfitury, koktajlowe, maliny, itp)
Oblewamy tężejącą galaretką.
Zamiast biszkoptów, na dno blaszki możemy upiec biszkopt z 1/2 składników z przepisu biszkoptu na roladę, lub dać inne ciasto...
Ja dziś zrobiłam troszkę inaczej...tzn 1/2 rolady przełożyłam białym kremem z ptasiego mleczka - a drugą połowę galaretką owocową..



