Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto dwa w jednym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aseret" data-source="post: 851629" data-attributes="member: 15338"><p>ciasto:</p><p></p><p>* mąka pszenna 1,25 szklanki,</p><p>* jajka 3 sztuk,</p><p>* cukier 8 łyżek,</p><p>* proszek do pieczenia 1 łyżeczka,</p><p></p><p>masa kremowa:</p><p></p><p>* serek waniliowy homogenizowany 25 dag,</p><p>* masło roślinne 10 dag,</p><p>* śmietanka kremówka 30% 200 g,</p><p>* żółtka 3 szt,</p><p>* cukier puder 3 łyżki,</p><p>* zapach ananasowy 5 kropli,</p><p>* żelatyna 2 łyżki,</p><p></p><p>dodatkowo:</p><p></p><p>* dżem ciemny 4 łyżki,</p><p>* biszkopty podłużne kilka sztuk,</p><p>* galaretka cytrynowa 1/2 szklanki,</p><p>* owoce do dekoracji,</p><p></p><p>Przygotowanie ciasta biszkoptowego:</p><p>Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.</p><p>podłużną dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 15 minut w temp 190 stopni.</p><p>Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zwinąć w roladę.</p><p></p><p>Masa kremowa:</p><p>Kasię zmiksować na puch</p><p>Śmietanę ubić.</p><p>Ubitą Kasię połączyć z serkiem, zapachem, żółtkami ubitymi z cukrem oraz ubitą śmietaną.</p><p>Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, dodać do masy, wymieszać.</p><p></p><p>Ostateczne nadanie kształtu dla ciasta:</p><p>Roladę rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć z powrotem, pokroić w 6 cm kawałki.</p><p></p><p>Na dnie podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą, układamy biszkopty, na nie kawałki rolady, całość zalewamy masą, wstawiamy na 5 godzin do lodówki.</p><p></p><p>Po tym czasie wyjmujemy z formy, dekorujemy owocami (wiśnie z konfitury, koktajlowe, maliny, itp)</p><p>Oblewamy tężejącą galaretką.</p><p>Zamiast biszkoptów, na dno blaszki możemy upiec biszkopt z 1/2 składników z przepisu biszkoptu na roladę, lub dać inne ciasto...</p><p>Ja dziś zrobiłam troszkę inaczej...tzn 1/2 rolady przełożyłam białym kremem z ptasiego mleczka - a drugą połowę galaretką owocową..</p><p></p><p>[ATTACH=full]41222[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]41223[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]41224[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]41225[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aseret, post: 851629, member: 15338"] ciasto: * mąka pszenna 1,25 szklanki, * jajka 3 sztuk, * cukier 8 łyżek, * proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa kremowa: * serek waniliowy homogenizowany 25 dag, * masło roślinne 10 dag, * śmietanka kremówka 30% 200 g, * żółtka 3 szt, * cukier puder 3 łyżki, * zapach ananasowy 5 kropli, * żelatyna 2 łyżki, dodatkowo: * dżem ciemny 4 łyżki, * biszkopty podłużne kilka sztuk, * galaretka cytrynowa 1/2 szklanki, * owoce do dekoracji, Przygotowanie ciasta biszkoptowego: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. podłużną dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 15 minut w temp 190 stopni. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zwinąć w roladę. Masa kremowa: Kasię zmiksować na puch Śmietanę ubić. Ubitą Kasię połączyć z serkiem, zapachem, żółtkami ubitymi z cukrem oraz ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, dodać do masy, wymieszać. Ostateczne nadanie kształtu dla ciasta: Roladę rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć z powrotem, pokroić w 6 cm kawałki. Na dnie podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą, układamy biszkopty, na nie kawałki rolady, całość zalewamy masą, wstawiamy na 5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z formy, dekorujemy owocami (wiśnie z konfitury, koktajlowe, maliny, itp) Oblewamy tężejącą galaretką. Zamiast biszkoptów, na dno blaszki możemy upiec biszkopt z 1/2 składników z przepisu biszkoptu na roladę, lub dać inne ciasto... Ja dziś zrobiłam troszkę inaczej...tzn 1/2 rolady przełożyłam białym kremem z ptasiego mleczka - a drugą połowę galaretką owocową.. [ATTACH=full]41222[/ATTACH] [ATTACH=full]41223[/ATTACH] [ATTACH=full]41224[/ATTACH] [ATTACH=full]41225[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto dwa w jednym
Bottom