Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto dyniowe drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 7543" data-attributes="member: 108"><p>Ciasto dyniowe drożdżowe</p><p></p><p>2,5 dag drożdży</p><p>1/4 szklanki mleka</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>3 szklanki mąki pszennej</p><p>2 żółtka</p><p>szczypta soli</p><p>5 dag masła</p><p>2-3 łyżki rodzynek</p><p>2-3 łyżki płatków migdałowych (niekoniecznie)</p><p>15 dag ugotowanej i zmiksowanej dyni</p><p></p><p>W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Rozpuścić masło, odstawić do schłodzenia.</p><p>2 i 1/2 szklanki mąki wymieszać z solą, cukrem, dynią, żółtkami i zaczynem, wyrabiać dodając pod koniec masło, rodzynki i płatki migdałów i dosypując pozostałą mąkę w razie potrzeby. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).</p><p>Zagnieść ponownie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Piec w temperaturze 200°C około 40 minut.</p><p></p><p>Wchodzi do keksówki 13 x 30 cm.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 7543, member: 108"] Ciasto dyniowe drożdżowe 2,5 dag drożdży 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli 5 dag masła 2-3 łyżki rodzynek 2-3 łyżki płatków migdałowych (niekoniecznie) 15 dag ugotowanej i zmiksowanej dyni W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło, odstawić do schłodzenia. 2 i 1/2 szklanki mąki wymieszać z solą, cukrem, dynią, żółtkami i zaczynem, wyrabiać dodając pod koniec masło, rodzynki i płatki migdałów i dosypując pozostałą mąkę w razie potrzeby. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Zagnieść ponownie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200°C około 40 minut. Wchodzi do keksówki 13 x 30 cm. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto dyniowe drożdżowe
Top
Bottom