Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto dyniowo – orzechowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 770387" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto dyniowo – orzechowe</strong></p><p></p><p><strong>Źródło przepisu</strong> – Dynia, melon, arbuz i cukinia wyd. Naumann & Gobel </p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>3 jaja</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>400 g cukru</p><p>200 ml oleju roślinnego</p><p>2 łyżeczki cynamonu</p><p>600 g miąższu z dyni</p><p>150 g orzechów włoskich</p><p>500 g mąki</p><p>1 proszek do pieczenia</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>tłuszcz do formy</p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.</p><p>Oddzielić żółtka od białek.</p><p>Żółtka ubić na puszysta masę z cukrem, olejem i cynamonem.</p><p>Miąższ dyni zetrzeć na tarce, dodać do masy jajecznej, dokładnie połączyć.</p><p>Drobno zemleć orzechy.</p><p>Zmieszać mąkę, proszek, sól i zmielone orzechy.</p><p>Białka ubić na sztywną pianę. Ostrożnie dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.</p><p>Natłuścić formę do pieczenia ( prostokątną lub okrągłą).</p><p>Wypełnić formę ciastem. Piec około 60 minut.</p><p>Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, a potem wyrzucić na ruszt.</p><p>Zostawić do całkowitego ostygnięcia.</p><p>Podawać posypane cukrem pudrem. </p><p></p><p>M<strong>oja wersja:</strong></p><p>3 jaja</p><p>2 łyżeczki cukru z wanilią</p><p>300 g cukru</p><p>200 ml oleju z pestek winogron</p><p>skórka otarta z pomarańczy</p><p>3 łyżki soku z pomarańczy</p><p>600 g miąższu z dyni piżmowej (butternut) utartego na tarce jarzynowej (3 dobrze ubite i lekko czubate cupsy a' 250 ml)</p><p>200 g mielonych orzechów laskowych</p><p>450 g mąki</p><p>4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>masło i tarta bułka do formy</p><p>Wymieszać razem: żółtka, cukier, olej, skórkę i sok z pomarańczy. Dodać dynię. Wymieszać.</p><p>Zmieszać razem suche składniki i połączyć z masą dyniowo – żółtkową.</p><p>Ubić białka na sztywną pianę, połączyć z ciastem. Wylać do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Piec około godziny. </p><p>Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem pomarańczowym. </p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Ciasto jest pyszne! Puszyste, wilgotne i aromatyczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 770387, member: 1024"] [B]Ciasto dyniowo – orzechowe[/B] [B]Źródło przepisu[/B] – Dynia, melon, arbuz i cukinia wyd. Naumann & Gobel [B]Składniki:[/B] 3 jaja 1 cukier waniliowy 400 g cukru 200 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki cynamonu 600 g miąższu z dyni 150 g orzechów włoskich 500 g mąki 1 proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki soli tłuszcz do formy cukier puder do posypania [B]Wykonanie:[/B] Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na puszysta masę z cukrem, olejem i cynamonem. Miąższ dyni zetrzeć na tarce, dodać do masy jajecznej, dokładnie połączyć. Drobno zemleć orzechy. Zmieszać mąkę, proszek, sól i zmielone orzechy. Białka ubić na sztywną pianę. Ostrożnie dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Natłuścić formę do pieczenia ( prostokątną lub okrągłą). Wypełnić formę ciastem. Piec około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, a potem wyrzucić na ruszt. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać posypane cukrem pudrem. M[B]oja wersja:[/B] 3 jaja 2 łyżeczki cukru z wanilią 300 g cukru 200 ml oleju z pestek winogron skórka otarta z pomarańczy 3 łyżki soku z pomarańczy 600 g miąższu z dyni piżmowej (butternut) utartego na tarce jarzynowej (3 dobrze ubite i lekko czubate cupsy a' 250 ml) 200 g mielonych orzechów laskowych 450 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli masło i tarta bułka do formy Wymieszać razem: żółtka, cukier, olej, skórkę i sok z pomarańczy. Dodać dynię. Wymieszać. Zmieszać razem suche składniki i połączyć z masą dyniowo – żółtkową. Ubić białka na sztywną pianę, połączyć z ciastem. Wylać do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Piec około godziny. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem pomarańczowym. [B]Moje uwagi:[/B] Ciasto jest pyszne! Puszyste, wilgotne i aromatyczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto dyniowo – orzechowe
Top
Bottom