Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto earl grey
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 949924" data-attributes="member: 4258"><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>* 250 g mąki tortowej</p><p>* 80 g cukru muscovado</p><p>* 180 ml oleju</p><p>* 3 jajka (raczej duże)</p><p>* 1 puszka moreli (brutto 410g, netto 230g)</p><p>* 100 g białej czekolady</p><p>* 3 torebeczki herbaty ekspresowej earl grey (użyłam Tetley)</p><p>* 1 niepełna łyżeczka sody</p><p>* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>* 2 łyżki soku z cytryny</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Przygotowujemy morele i czekoladę. Morele dokładnie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę pokroić na małe kawałki (zrobiłam kostkę ok. 0,5 - 0,7cm).</p><p>Cukier muscovado wymieszać z jajkami, tak aby nie było grudek cukru. Teraz całość ubić na puszystą i gęstą masę (no, trochę to trwa). Nie przerywając ucierania wlewamy cienką strużką olej.</p><p>Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i herbatą (takie suche, drobniuteńkie listki mają być)</p><p>Mąkę dodajemy do masy żółtkowej i mieszamy razem, a następnie dodajemy odsączone i pokrojone morele oraz pokrojoną czekoladę i sok z cytryny. Wymieszać</p><p>Ciasto przekładamy (jest gęste i trochę lepkie) do tortownicy z kominem o śr. 24 - 26 cm (ja robiłam w 26cm, ale jest troszkę za duża.) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 - 50 minut</p><p></p><p>[ATTACH=full]50123[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 949924, member: 4258"] [B]Składniki:[/B] * 250 g mąki tortowej * 80 g cukru muscovado * 180 ml oleju * 3 jajka (raczej duże) * 1 puszka moreli (brutto 410g, netto 230g) * 100 g białej czekolady * 3 torebeczki herbaty ekspresowej earl grey (użyłam Tetley) * 1 niepełna łyżeczka sody * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki soku z cytryny [B]Wykonanie:[/B] Przygotowujemy morele i czekoladę. Morele dokładnie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę pokroić na małe kawałki (zrobiłam kostkę ok. 0,5 - 0,7cm). Cukier muscovado wymieszać z jajkami, tak aby nie było grudek cukru. Teraz całość ubić na puszystą i gęstą masę (no, trochę to trwa). Nie przerywając ucierania wlewamy cienką strużką olej. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i herbatą (takie suche, drobniuteńkie listki mają być) Mąkę dodajemy do masy żółtkowej i mieszamy razem, a następnie dodajemy odsączone i pokrojone morele oraz pokrojoną czekoladę i sok z cytryny. Wymieszać Ciasto przekładamy (jest gęste i trochę lepkie) do tortownicy z kominem o śr. 24 - 26 cm (ja robiłam w 26cm, ale jest troszkę za duża.) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 - 50 minut [ATTACH=full]50123[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto earl grey
Top
Bottom