Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto ekstremalnie kawowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 939010" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]49019[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto białe:</strong></em></p><p>* 7 białek,</p><p>* 100 g mąki ziemniaczanej (krochmalu),</p><p>* 170 g cukru,</p><p>* 1 łyżeczka proszku do wypieków,</p><p>* 1 łyżka octu winnego</p><p></p><p><em><strong>Ciasto żółte:</strong></em></p><p>* 5 jajek (całe) ,</p><p>* 160 g cukru</p><p>* 5 łyżek (z małą górką)mąki tortowej</p><p>* 1 łyżka (z górką) mąki ziemniaczanej</p><p>* 1 łyżeczka proszku do pieczenia </p><p></p><p><em><strong>(można zrobić ciasto żółte-biszkopt wg własnego przepisu)</strong></em></p><p><em><strong></strong></em></p><p><em><strong>Krem:</strong></em></p><p>* 7 żółtek,</p><p>* 7 łyżek cukru,</p><p>* 2 łyżki mąki ziemniaczanej,</p><p>* 375 ml mleka,</p><p>* 250 g masła/margaryny</p><p>* 100 g kawy cappuccino (w proszku) o smaku waniliowym</p><p></p><p><em><strong>Dodatkowo:</strong></em> kawa drobno zmielona ok. 2-3 łyżek</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Przygotować foremkę o wymiarach <strong>24x36cm</strong></p><p><strong></strong></p><p><em><strong>Ciasto białe:</strong></em> białka ubić na sztywno, dodając w trakcie ubijania cukier. Masa białkowa musi być bardzo dobrze ubita. Do piany dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie należy wymieszać.</p><p>Wykładać łyżką, w formie kopczyków na dno foremki, wyłożonej papierem. (nie wygładzać powierzchni). Całość posypać mieloną kawą (najlepiej przez sitko)</p><p></p><p><em><strong>Ciasto żółte:</strong></em> Całe jajka ubić z cukrem, aż powstanie gęsta i bardzo puszysta masa. Oba rodzaje mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na ciasto białe.</p><p></p><p>Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut.</p><p></p><p>Gdy ciasto przestygnie, należy je przekroić na pół (mają powstać dwa cienkie blaty ciasta) i przełożyć kremem</p><p></p><p><em><strong>Krem:</strong></em> w rondlu wymieszać żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i 125 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować i to mleko wlewać małym strumyczkiem do masy żółtkowej, ciągle mieszając. </p><p>Rondel ustawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać masę, wciąż ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy budyniowej.</p><p>Masę bardzo dobrze wystudzić.</p><p>Utrzeć masło/margarynę. Do utartego masła dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, wciąż ucierając. Gdy cały budyń zostanie już dodany i utarty z masłem, dosypać kawę cappuccino i wymieszać.</p><p></p><p>Kilka łyżek kremu zostawić do posmarowania wierzchu ciasta, a większą częścią przełożyć przecięte ciasto.</p><p>Wierzch ciasta posypać kawą mieloną.</p><p></p><p>[ATTACH=full]49021[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 939010, member: 4258"] [ATTACH=full]49019[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto białe:[/B][/I] * 7 białek, * 100 g mąki ziemniaczanej (krochmalu), * 170 g cukru, * 1 łyżeczka proszku do wypieków, * 1 łyżka octu winnego [I][B]Ciasto żółte:[/B][/I] * 5 jajek (całe) , * 160 g cukru * 5 łyżek (z małą górką)mąki tortowej * 1 łyżka (z górką) mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia [I][B](można zrobić ciasto żółte-biszkopt wg własnego przepisu) [/B][/I] [I][B]Krem:[/B][/I] * 7 żółtek, * 7 łyżek cukru, * 2 łyżki mąki ziemniaczanej, * 375 ml mleka, * 250 g masła/margaryny * 100 g kawy cappuccino (w proszku) o smaku waniliowym [I][B]Dodatkowo:[/B][/I] kawa drobno zmielona ok. 2-3 łyżek [B]Wykonanie:[/B] Przygotować foremkę o wymiarach [B]24x36cm [/B] [I][B]Ciasto białe:[/B][/I] białka ubić na sztywno, dodając w trakcie ubijania cukier. Masa białkowa musi być bardzo dobrze ubita. Do piany dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie należy wymieszać. Wykładać łyżką, w formie kopczyków na dno foremki, wyłożonej papierem. (nie wygładzać powierzchni). Całość posypać mieloną kawą (najlepiej przez sitko) [I][B]Ciasto żółte:[/B][/I] Całe jajka ubić z cukrem, aż powstanie gęsta i bardzo puszysta masa. Oba rodzaje mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na ciasto białe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut. Gdy ciasto przestygnie, należy je przekroić na pół (mają powstać dwa cienkie blaty ciasta) i przełożyć kremem [I][B]Krem:[/B][/I] w rondlu wymieszać żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i 125 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować i to mleko wlewać małym strumyczkiem do masy żółtkowej, ciągle mieszając. Rondel ustawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać masę, wciąż ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy budyniowej. Masę bardzo dobrze wystudzić. Utrzeć masło/margarynę. Do utartego masła dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, wciąż ucierając. Gdy cały budyń zostanie już dodany i utarty z masłem, dosypać kawę cappuccino i wymieszać. Kilka łyżek kremu zostawić do posmarowania wierzchu ciasta, a większą częścią przełożyć przecięte ciasto. Wierzch ciasta posypać kawą mieloną. [ATTACH=full]49021[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto ekstremalnie kawowe
Top
Bottom