Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto filozofa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zauberi" data-source="post: 1078096" data-attributes="member: 23623"><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Przepis z książki &quot;100 nowych przepisów siostry Anastazji&quot;</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Ciasto makowe:</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1 kostka margaryny (250 g),</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1/2 szklanki suchego maku,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1 szklanka cukru pudru,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">6 jaj,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">2 łyżeczki proszku do pieczenia,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1 szklanka mąki pszennej</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Ciasto kokosowe:</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">4 białka,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">25 dag cukru pudru,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">25 dag wiórek kokosowych,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Biszkopt:</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">6 jajek,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1 szklanka mąki,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska),</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1 szklanka cukru</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Masa jabłkowa:</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1 kg jabłek,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1 galaretka czerwona,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">2-3 łyżki cukru,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1 łyżka masła</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Masa budyniowa:</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1/2 l mleka,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">2 budynie waniliowe bez cukru,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1 kostka masła (200 g),</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">cukier do smaku</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Polewa*:</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">4 łyżki cukru,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">2 łyżki śmietany,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">3 łyżki kakao,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">60 g masła,</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">1 łyżeczka żelatyny</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Ciasto makowe: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Ciasto kokosowe: białka ubić, stopniowo dodając cukier. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta makowego rozłożyć na blaszkę, przykryć ciastem kokosowym, wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec (piekłam w temp. 180 stopni ok. 40 minut).</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Biszkopt: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier, dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut.</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, cukier, wymieszać, chwilę prażyć. Na końcu dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć (użyłam podwójnej porcji masy jabłkowej).</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Masa budyniowa: z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Przełożenie ciasta: ciasto makowo-kokosowe - połowa masy budyniowej - masa jabłkowa - druga część masy budyniowej - biszkopt - polewa.</span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'"></span></p><p><span style="font-family: 'Lucida Console'">Polewa (przepis z forum cin cin): Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Polać ciasto. </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zauberi, post: 1078096, member: 23623"] [FONT=Lucida Console]Przepis z książki "100 nowych przepisów siostry Anastazji" Ciasto makowe: 1 kostka margaryny (250 g), 1/2 szklanki suchego maku, 1 szklanka cukru pudru, 6 jaj, 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki pszennej Ciasto kokosowe: 4 białka, 25 dag cukru pudru, 25 dag wiórek kokosowych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska), 1 szklanka cukru Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 1 galaretka czerwona, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 l mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 1 kostka masła (200 g), cukier do smaku Polewa*: 4 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki kakao, 60 g masła, 1 łyżeczka żelatyny Ciasto makowe: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto kokosowe: białka ubić, stopniowo dodając cukier. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta makowego rozłożyć na blaszkę, przykryć ciastem kokosowym, wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec (piekłam w temp. 180 stopni ok. 40 minut). Biszkopt: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier, dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, cukier, wymieszać, chwilę prażyć. Na końcu dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć (użyłam podwójnej porcji masy jabłkowej). Masa budyniowa: z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Przełożenie ciasta: ciasto makowo-kokosowe - połowa masy budyniowej - masa jabłkowa - druga część masy budyniowej - biszkopt - polewa. Polewa (przepis z forum cin cin): Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Polać ciasto. [/FONT] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto filozofa
Top
Bottom