Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Ciasto francuskie z nadzieniem na słono
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="cydorka" data-source="post: 380304" data-attributes="member: 1742"><p>składniki:</p><p><u>ciasto</u>- albo gotowe ciasto francuskie takie w płatach albo przygotowane wg przepisu:</p><p>200g maki</p><p>100g margaryny</p><p>1/2 szkl wody </p><p>szczypta soli</p><p>1 lyż cukru</p><p><u>farsz </u> :</p><p>400 g serka homogenizowanego/bielucha/mascarpone</p><p>400g serka topionego ostrego</p><p>50 g parmezanu tartego</p><p>250 g szynki</p><p>2 jajka</p><p>przyprawy do samaku, pieprz, zioła ew papryka, z solą uważac , topiony ser i szynka maja dośc słony smak</p><p><u>przygotowanie</u></p><p>wymieszac na jednolita mase mikserem ser homogenizowany, topiony i 2 jajka, (ja rozpuszczam sobie w rondelku serek homogenizowany, łatwiej sie miksuje)</p><p>wymieszać z szynką, przyprawić</p><p>ciasto rozwałkować, wyciąc kształt prostokąta</p><p>przygotowana masę serowo-szynkowo-jajeczną wyłożyć na środek prostokata, wzdłuż, tak aby po bokach pozostały dwa wolne fragmenty ciasta (rany nie wiem jak to wytłumaczyć)</p><p>posypać masę z wierzchu utartym parmezanem</p><p>to ciasto co zostało po bokach trzeba ponacinac nozem, pod kątem w taka jodełke</p><p>zaczynając od dołu przykrywamy farsz kawałeczkami ciasta ponacinanego raz z prawej strony, raz z lewej</p><p>(ponacinanie w jodełke spowoduje, ze sie beda na siebie te paseczki lekko nakładały)</p><p>włłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni </p><p>po około 15 min wyjąc na chwile i posmarować roztrzepanym jajkiem</p><p>włożyc do piekarnika na nastepne 15 minut nawet czasem do 25 zalezy od ciasta</p><p>całośc sie piecze różnie od 30 do czasem 50 min a to zalezy od tego jakie ciasto używamy</p><p>serwować z prostą sałatą z sosem vinaigrette i białym winem</p><p>smacznego cyd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="cydorka, post: 380304, member: 1742"] składniki: [U]ciasto[/U]- albo gotowe ciasto francuskie takie w płatach albo przygotowane wg przepisu: 200g maki 100g margaryny 1/2 szkl wody szczypta soli 1 lyż cukru [U]farsz [/U] : 400 g serka homogenizowanego/bielucha/mascarpone 400g serka topionego ostrego 50 g parmezanu tartego 250 g szynki 2 jajka przyprawy do samaku, pieprz, zioła ew papryka, z solą uważac , topiony ser i szynka maja dośc słony smak [U]przygotowanie[/U] wymieszac na jednolita mase mikserem ser homogenizowany, topiony i 2 jajka, (ja rozpuszczam sobie w rondelku serek homogenizowany, łatwiej sie miksuje) wymieszać z szynką, przyprawić ciasto rozwałkować, wyciąc kształt prostokąta przygotowana masę serowo-szynkowo-jajeczną wyłożyć na środek prostokata, wzdłuż, tak aby po bokach pozostały dwa wolne fragmenty ciasta (rany nie wiem jak to wytłumaczyć) posypać masę z wierzchu utartym parmezanem to ciasto co zostało po bokach trzeba ponacinac nozem, pod kątem w taka jodełke zaczynając od dołu przykrywamy farsz kawałeczkami ciasta ponacinanego raz z prawej strony, raz z lewej (ponacinanie w jodełke spowoduje, ze sie beda na siebie te paseczki lekko nakładały) włłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni po około 15 min wyjąc na chwile i posmarować roztrzepanym jajkiem włożyc do piekarnika na nastepne 15 minut nawet czasem do 25 zalezy od ciasta całośc sie piecze różnie od 30 do czasem 50 min a to zalezy od tego jakie ciasto używamy serwować z prostą sałatą z sosem vinaigrette i białym winem smacznego cyd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Ciasto francuskie z nadzieniem na słono
Top
Bottom