Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto gruszkowe, na białkach, bez tłuszczu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1703089" data-attributes="member: 1024"><p>Ciasto gruszkowe</p><p>Źródło przepisu:</p><p>Jenny Stacey</p><p>Kuchnia wegetariańska</p><p>seria Z kuchennej półeczki</p><p>Wydawnictwo Parragon</p><p></p><p>Składniki:</p><p>4 gruszki, bez skórki i gniazd nasiennych</p><p>2 łyżki wody</p><p>200 g mąki (u mnie orkiszowa)</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>100 g jasnobrązowego cukru</p><p>4 łyżki mleka</p><p>2 łyżki płynnego miodu, dodatkowo trochę do skropienia gotowego ciasta</p><p>2 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam imbir)</p><p>2 białka jajek</p><p>Wykonanie:</p><p>Formę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.</p><p>Jedną gruszkę zmiksować na mus z 2 łyżkami wody. Dodać do niego mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, miód i mleko. Wymieszać.</p><p>Dwie gruszki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta. Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Pozostałą gruszkę pokroić w plastry i ułożyć na dnie formy. Wyłożyć na nie ciasto. Piec w temperaturze 150 stopni około 1 i 1/4 godziny. Wyjąć i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Potem wyłożyć " do góry nogami" na drucianą podstawkę, skropić miodem i zostawić do ostygnięcia.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Miałam małe gruszki, więc dałam ich więcej. Piekłam w 160 stopniach ok. 45 minut.</p><p>Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne mimo braku tłuszczu. </p><p></p><p>[ATTACH=full]104391[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1703089, member: 1024"] Ciasto gruszkowe Źródło przepisu: Jenny Stacey Kuchnia wegetariańska seria Z kuchennej półeczki Wydawnictwo Parragon Składniki: 4 gruszki, bez skórki i gniazd nasiennych 2 łyżki wody 200 g mąki (u mnie orkiszowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jasnobrązowego cukru 4 łyżki mleka 2 łyżki płynnego miodu, dodatkowo trochę do skropienia gotowego ciasta 2 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam imbir) 2 białka jajek Wykonanie: Formę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną gruszkę zmiksować na mus z 2 łyżkami wody. Dodać do niego mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, miód i mleko. Wymieszać. Dwie gruszki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta. Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Pozostałą gruszkę pokroić w plastry i ułożyć na dnie formy. Wyłożyć na nie ciasto. Piec w temperaturze 150 stopni około 1 i 1/4 godziny. Wyjąć i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Potem wyłożyć " do góry nogami" na drucianą podstawkę, skropić miodem i zostawić do ostygnięcia. Moje uwagi: Miałam małe gruszki, więc dałam ich więcej. Piekłam w 160 stopniach ok. 45 minut. Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne mimo braku tłuszczu. [ATTACH type="full" alt="IMG_20220825_141912.jpg"]104391[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto gruszkowe, na białkach, bez tłuszczu
Top
Bottom