- Wrz 16, 2008
- 180
- 0
- 0

Kruszonka:
125 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
90g miekkiego masla
90 g drognego brazowego cukru (uzywam tez bialego pudru, tu na zdjeciu jest bialy)
Make, proszek dopieczenia przesiac. Dodac maslo i mieszac, az utworza sie grube okruchy.
Dodac cukier i zagniatac, ja zostawiam kiedy wygladem przypomina bulte tarta. Odstawic na bok.
Ciacho:
120 g miekkiego masla
175g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
szczypta soli
120 g drobnego brazowego cukru (ja dodaje bialy cukier puder)
2 jajka
1-2 lyzki mleka
450 g ugotowanych jablek, obranych i pokrojonych w cienkie paski (ja gotuje na parze)
cukier puder do dekoracji

Nagrzac piekarnik do 180oC, wysmarowac tluszczem forme o srednicy 24cm.
Makie, proszek do pieczenia, cynamon i sol przesiac do miski. W innym naczyniu ubijac cukier z maslem do uzyskania piankowej konsystencji. Dodawac po kolei jajka, na koniec odrobine maki i zamieszac, zeby sie nie zwarzylo. Reszte maki dodac w dwoch krokach, przy czym do drugiego dodac mleko i zamieszac.
Wylozyc ciasto do formy, uformowac na gladko. Polozyc na nciasto jablka, a na nie kruszonke. Piec ok. 1 h dopoki nie bedzie przypieczone, pod koniec mozna sprawdzic patyczkiem, czy nie jest zbyt mokre.