Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jabłkowe z polewą orzechowo-karmelową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 22680" data-attributes="member: 151"><p>Ciasto:</p><p>1/2 kg mąki</p><p>30 dkg masła</p><p>15 dkg cukru pudru</p><p>2 żółtka</p><p>1 jajko</p><p>1 płaska łyżka proszku do pieczenia</p><p>2 łyżki kwaśnej smietany</p><p></p><p>Z podanych składników zagnieść ciasto jak klasyczne</p><p>kruche czyli najpierw mąka+proszek,masło zimne na kawałki rozetrzeć w </p><p>mące,dodać żółtka i jajko i śmietanę.Podzielić na 4 części,rozwałkować i z </p><p>każdej upiec osobno placek w tortownicy.</p><p></p><p>Masa jabłkowa</p><p>2 kg jabłek</p><p>10 dkg cukru</p><p>2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel cytrynowy</p><p></p><p>Jabłka obrać zetrzeć,włozyc do garnka i wsypać cukier.Kisiel lub makę</p><p>wymieszać z niedużą ilością wody lub z sokiem spod jabłek i wlac</p><p>do gotujących się jabłek,zagotować.Masę ostudzić.</p><p></p><p>Masa orzechowa</p><p>30 dkg orzechów najlepiej laskowe i włoskie zmieszane pół na pół</p><p>10 dkg masła</p><p>10 dkg cukru</p><p>2 łyżki miodu</p><p>Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować ok.5-10 minut aż</p><p>zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru.</p><p></p><p>Upieczone placki przekładać masą jabłkową,a na wierzch wylać masę</p><p>orzechowo-karmelową(placki przekładać w tortownicy żeby się nie rozsunęło bo </p><p>wychodzi dość wysokie ciasto).Zostawić do zastygnięcia i przegryzienia się</p><p>najlepiej na noc.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 22680, member: 151"] Ciasto: 1/2 kg mąki 30 dkg masła 15 dkg cukru pudru 2 żółtka 1 jajko 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej smietany Z podanych składników zagnieść ciasto jak klasyczne kruche czyli najpierw mąka+proszek,masło zimne na kawałki rozetrzeć w mące,dodać żółtka i jajko i śmietanę.Podzielić na 4 części,rozwałkować i z każdej upiec osobno placek w tortownicy. Masa jabłkowa 2 kg jabłek 10 dkg cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel cytrynowy Jabłka obrać zetrzeć,włozyc do garnka i wsypać cukier.Kisiel lub makę wymieszać z niedużą ilością wody lub z sokiem spod jabłek i wlac do gotujących się jabłek,zagotować.Masę ostudzić. Masa orzechowa 30 dkg orzechów najlepiej laskowe i włoskie zmieszane pół na pół 10 dkg masła 10 dkg cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować ok.5-10 minut aż zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Upieczone placki przekładać masą jabłkową,a na wierzch wylać masę orzechowo-karmelową(placki przekładać w tortownicy żeby się nie rozsunęło bo wychodzi dość wysokie ciasto).Zostawić do zastygnięcia i przegryzienia się najlepiej na noc. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jabłkowe z polewą orzechowo-karmelową
Top
Bottom