Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jabłkowo-budyniowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="GosiaM" data-source="post: 487312" data-attributes="member: 436"><p><strong>Ciasto jabłkowo-budyniowe</strong></p><p></p><p><em>Przepis z jakiejś babskiej gazetki, znaleziony wieki temu.</em></p><p></p><p>Składniki: </p><p>1 kg jabłek, </p><p>25 dag masła lub margaryny, </p><p>4 jajka, </p><p>1 szklanka cukru, </p><p>1 szklanka mąki pszennej, </p><p>1 szklanka mąki ziemniaczanej,</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia, </p><p>cukier waniliowy</p><p>2 budynie waniliowe lub śmietankowe (duże), </p><p>1 litr mleka.</p><p></p><p>Sposób wykonania:</p><p></p><p>Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, albo pokroić w cienkie plasterki.</p><p>Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jeśli jabłka są kwaśne dodać więcej cukru (2-4 łyżki).</p><p>Masło utrzeć ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Nadal ucierając, powoli wsypywać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. </p><p>3/4 ciasta wyłożyć blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. </p><p></p><p>Przepis na tzw. dużą blachę. Budynie dałam jeden na 0,5 l mleka, a drugi na 0,75. </p><p>Podobne ciasto robię też z ciastem kruchym.</p><p></p><p>[ATTACH=full]8780[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="GosiaM, post: 487312, member: 436"] [B]Ciasto jabłkowo-budyniowe[/B] [I]Przepis z jakiejś babskiej gazetki, znaleziony wieki temu.[/I] Składniki: 1 kg jabłek, 25 dag masła lub margaryny, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (duże), 1 litr mleka. Sposób wykonania: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, albo pokroić w cienkie plasterki. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jeśli jabłka są kwaśne dodać więcej cukru (2-4 łyżki). Masło utrzeć ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Nadal ucierając, powoli wsypywać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. 3/4 ciasta wyłożyć blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Przepis na tzw. dużą blachę. Budynie dałam jeden na 0,5 l mleka, a drugi na 0,75. Podobne ciasto robię też z ciastem kruchym. [ATTACH=full]8780[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jabłkowo-budyniowe
Top
Bottom