- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Zrobiłam dziś ciasto z przepisu, który jest w gazetce "Ciasta domowe". Jednak nie robiłam w jednej formie, a kilka małych w takiej lidlowej blaszce
co ma 6 jakby małych keksówek
troszkę z modyfikowałam, ale minimalnie. Ciasto wyszło bardzo dobre, z powodzeniem może gościć na stole w Boże Narodzenie, pod warunkiem, że się dobrze nasączy, bo wychodzi strasznie suche.
Składniki na formę 25x40 cm (lub 6 małych keksóweczek
+ 4 donuty)
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki zmielonych orzechów (miałam włoskie)
4 jabłka
4 jajka
1 łyżeczka sody
*dodatkowo dałam 2 łyżeczki przyprawy do pierników
jajka utrzeć z cukrem
mąkę wymieszać z sodą i orzechami (+przyprawa) i dodać do jajek
wlać olej i dokładnie wymieszać
blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto
W ciasto powciskać obrane i pokrojone jabłka.
Piec w temp 180 st. ok 40 min.
Udekorować (polałam polewą czekoladową)



Składniki na formę 25x40 cm (lub 6 małych keksóweczek


2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki zmielonych orzechów (miałam włoskie)
4 jabłka
4 jajka
1 łyżeczka sody
*dodatkowo dałam 2 łyżeczki przyprawy do pierników
jajka utrzeć z cukrem
mąkę wymieszać z sodą i orzechami (+przyprawa) i dodać do jajek
wlać olej i dokładnie wymieszać
blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto
W ciasto powciskać obrane i pokrojone jabłka.
Piec w temp 180 st. ok 40 min.
Udekorować (polałam polewą czekoladową)

