Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jabłkowo-waniliowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dorka" data-source="post: 2296" data-attributes="member: 60"><p><strong>CIASTO JABŁKOWO-WANILIOWE</strong></p><p></p><p>KRUCHE CIASTO:</p><p></p><p>200 g mąki</p><p>3-4 łyżki cukru</p><p>1 jajo</p><p>szczypta soli</p><p>1 opakowanie cukru waniliowego</p><p>100g schłodzonego masła</p><p></p><p>MASA:</p><p></p><p>1 kg małych jabłek</p><p>250 ml mleka</p><p>750 ml słodkiej śmietany</p><p>4 łyżki cukru</p><p>2 op. Budyniu waniliowego</p><p>2 żółtka</p><p>4 łyżki migdałów w płatkach</p><p></p><p>CIASTO</p><p></p><p>Mąkę przesiać na stolnicę, utworzyć kopczyk. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wsypać cukier, sól i cukier waniliowy, wbić jajo. Brzeg kopczyka obłożyć wiórkami schłodzonego masła.</p><p>Składniki posiekać dużym nożem, następnie szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.</p><p></p><p>PRZYGOTOWANIE</p><p></p><p>Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości ok. 1 cm. Tortownicę (&Oslash; 24 cm) natłuścić, wyłożyć ciastem, uformować brzeg wysokości 6 cm.</p><p>Piekarnik rozgrzać do 180&ordm;C. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście.</p><p>Mleko i śmietanę wlać do garnka. Odjąć 8 łyżek mleka ze śmietaną, dokładnie wymieszać z cukrem, budyniem i żółtkami.</p><p>Resztę mleka ze śmietaną zagotować, wlać wlać masę budyniową, stale mieszając, ponownie zagotować. Krem budyniowy wyłożyć na jabłka, posypać płatkami migdałów. Placek wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut. Przed podaniem ciasto wystudzić.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dorka, post: 2296, member: 60"] [B]CIASTO JABŁKOWO-WANILIOWE[/B] KRUCHE CIASTO: 200 g mąki 3-4 łyżki cukru 1 jajo szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 100g schłodzonego masła MASA: 1 kg małych jabłek 250 ml mleka 750 ml słodkiej śmietany 4 łyżki cukru 2 op. Budyniu waniliowego 2 żółtka 4 łyżki migdałów w płatkach CIASTO Mąkę przesiać na stolnicę, utworzyć kopczyk. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wsypać cukier, sól i cukier waniliowy, wbić jajo. Brzeg kopczyka obłożyć wiórkami schłodzonego masła. Składniki posiekać dużym nożem, następnie szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. PRZYGOTOWANIE Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości ok. 1 cm. Tortownicę (Ø 24 cm) natłuścić, wyłożyć ciastem, uformować brzeg wysokości 6 cm. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście. Mleko i śmietanę wlać do garnka. Odjąć 8 łyżek mleka ze śmietaną, dokładnie wymieszać z cukrem, budyniem i żółtkami. Resztę mleka ze śmietaną zagotować, wlać wlać masę budyniową, stale mieszając, ponownie zagotować. Krem budyniowy wyłożyć na jabłka, posypać płatkami migdałów. Placek wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut. Przed podaniem ciasto wystudzić. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jabłkowo-waniliowe
Top
Bottom