Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jagodowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 989957" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]53750[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>* 2,5 szklanki mąki</p><p>* 3/4 szklanki cukru</p><p>* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z maleńką górką)</p><p>* 1/2 szklanki oleju (najlepszy z pestek winogron)</p><p>* 3/4 szklanki maślanki</p><p>* 4 jajka</p><p>* aromat ulubiony lub skórka otarta z cytryny</p><p></p><p><strong>Dodatkowo:</strong></p><p></p><p>* 500 ml jagód świeżych</p><p>* kruszonka</p><p></p><p><em><strong></strong></em></p><p><em><strong>(*) do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 ml</strong></em></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Do miski wsypać mąkę, cukier. Dodać olej, jajka, aromat. Proszek do pieczenia wymieszać z maślanką i chwilkę odczekać (lepiej zrobić to w większym naczyniu) aż maślanka wyraźnie zacznie rosnąć. Wtedy dodać do składników w misce. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników.</p><p>3/4 ilości jagód oprószyć odrobiną mąki i wrzucić do ciasta. Wymieszać łyżką i wlać ciasto do foremki 29x22.</p><p>Na wierzch ciasta wysypać pozostałe jagody, które przysypujemy kruszonką.</p><p>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50-60 minut. 15 minut do końca pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni</p><p></p><p>[ATTACH=full]53749[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 989957, member: 4258"] [ATTACH=full]53750[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] * 2,5 szklanki mąki * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z maleńką górką) * 1/2 szklanki oleju (najlepszy z pestek winogron) * 3/4 szklanki maślanki * 4 jajka * aromat ulubiony lub skórka otarta z cytryny [B]Dodatkowo:[/B] * 500 ml jagód świeżych * kruszonka [I][B] (*) do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 ml[/B][/I] [B]Wykonanie:[/B] Do miski wsypać mąkę, cukier. Dodać olej, jajka, aromat. Proszek do pieczenia wymieszać z maślanką i chwilkę odczekać (lepiej zrobić to w większym naczyniu) aż maślanka wyraźnie zacznie rosnąć. Wtedy dodać do składników w misce. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. 3/4 ilości jagód oprószyć odrobiną mąki i wrzucić do ciasta. Wymieszać łyżką i wlać ciasto do foremki 29x22. Na wierzch ciasta wysypać pozostałe jagody, które przysypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50-60 minut. 15 minut do końca pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni [ATTACH=full]53749[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jagodowe
Top
Bottom