Ciasto jogurtowe z wiśniami

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Niespełna tydzień temu dostałam od siostry ten przepis,a już 3 razy to ciasto gościło na naszym stole.

Przepis na tortownicę 24 cm

150 g opakowanie jogurtu naturalnego lub słodkiego (nie light-raczej jakiś tłustawy)

jogurt przełożyć i używać opakowanie jako miarki do następnych produktów

3 opakowania maki

3 jajka

1-1,5 opakowania cukru(zależnie od gustu)

pol opakowania oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

2 garście wiśni(lub innych owoców,które akurat mamy w domu)

-żółtka oddzielić od białek, białka odstawić
-ubić żółtka z cukrem do białości
-dodać jogurt i olej
-make wymieszać z proszkiem i dodać do ciasta
-na końcu ubić białka ze szczypta soli i łyżką cukru
-delikatnie wymieszać białka z ciastem, łyżką mieszając z dołu do góry
-wylać ciasto na blachę i poukładać wydrylowane wiśnie
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 45min.
Po wyjęciu z pieca jeszcze gorące posypać cukrem pudrem

Ciasto powinno być dosyć geste, bardzo ładnie rośnie, zawsze wychodzi, jest pyszne i wilgotne.
Smacznego
icon_smile.gif

DSCF0994.JPG
(Tu z jogurtem kokosowym i wiśniami.Na wierzchu posypka z wiórek kokosowych)

DSCF1050.JPG
(Tu w przekroju z jogurtem greckim i rabarbarem)

Załączniki

• DSCF0994.JPG
    DSCF0994.JPG
    117.6 KB · Wyświetleń: 5
  • DSCF1050.JPG
    DSCF1050.JPG
    82.7 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

este

Member
Lut 15, 2008
109
0
16
O, dzięki za zamieszczenie przepisu
anbetung.gif
. Wczoraj bezskutecznie przekopywałam cina w poszukiwaniu przepisu na ciasto jogurtowe, po tym jak zobaczyłam to ciasto w niebie. Jak dziś dam radę to wypróbuję.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
este @ 19 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1304856O, dzięki za zamieszczenie przepisu
anbetung.gif
. Wczoraj bezskutecznie przekopywałam cina w poszukiwaniu przepisu na ciasto jogurtowe, po tym jak zobaczyłam to ciasto w niebie. Jak dziś dam radę to wypróbuję.
Nie ma za co
icon_smile.gif
To ciacho jest z tych raczej bezproblemowych,tylko należy pamiętać,żeby pianę z białek wmieszywać delikatnie.
No i żeby produkty miały zbliżoną temperaturę.
Napisz proszę jak Ci smakowało
daumen.gif

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Dziś z jogurtem greckim i rabarbarem
lecker.gif

DSCF1037.JPG
DSCF1040.JPG
DSCF1050.JPG

Załączniki

• DSCF1037.JPG
    DSCF1037.JPG
    75.4 KB · Wyświetleń: 4
  • DSCF1040.JPG
    DSCF1040.JPG
    148.2 KB · Wyświetleń: 2
  • DSCF1050.JPG
    DSCF1050.JPG
    82.7 KB · Wyświetleń: 2

este

Member
Lut 15, 2008
109
0
16
Upiekłam, i chociaż namieszałam trochę w proporcjach bo miałam jogurt 200 g i chciałam upiec to ciasto w trochę większej blaszce, to wyszło naprawdę smaczne, lekko wilgotne i szybkie ciasto. Rodzince bardzo smakuje! Na pewno będę powtarzać, tylko zrobię tak jak Ty z jogurtem greckim i chyba z podwójnej porcji
icon_mrgreen.gif

Zdjęć nie mam , ale moje w przekroju w zasadzie takie samo jak Twoje
mniam.gif

Widzę, że u Ciebie to chyba hit ostatnich dni
zahnlos.gif

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
este @ 21 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1306045Upiekłam, i chociaż namieszałam trochę w proporcjach bo miałam jogurt 200 g i chciałam upiec to ciasto w trochę większej blaszce, to wyszło naprawdę smaczne, lekko wilgotne i szybkie ciasto. Rodzince bardzo smakuje! Na pewno będę powtarzać, tylko zrobię tak jak Ty z jogurtem greckim i chyba z podwójnej porcji
icon_mrgreen.gif

Zdjęć nie mam , ale moje w przekroju w zasadzie takie samo jak Twoje
mniam.gif

Widzę, że u Ciebie to chyba hit ostatnich dni
zahnlos.gif
Bardzo się cieszę,że się udało i Wam posmakowało
icon_smile.gif

To prawda u nas ostatnio to dyżurne ciasto.Zmieniam jogurty, owoce i za każdym razem mam,tak jakby inne ciasto.

Iza22

Member
Cze 21, 2012
921
0
0
Ciacho wydaje się być super proste w wykonaniu:) Blaszkę trzeba wyłożyć papierem czy wystarczy wysypać np bułką?

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Iza22 @ 21 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1306207Ciacho wydaje się być super proste w wykonaniu:) Blaszkę trzeba wyłożyć papierem czy wystarczy wysypać np bułką?
To naprawdę proste,szybkie i pyszne ciasto
lecker.gif

Ja zawsze piekąc ciasta wykładam blaszki papierem,wtedy mam pewność,że nic,nigdzie niepotrzebnie się nie poprzylepia.
Ale myślę,że z bułką też by było O.K
gruebel_2.gif

bettii

Member
Mar 23, 2011
292
0
0
Zrobiłam to ciasto na większej blaszce z podwójnej porcji, z truskawkami. Wyszło super, Nateczko dziękuję za przepis
icon_smile.gif

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Dziękuję za przpis wyszło pyszne:) Robiła z jogurtu greckiego 330 g. Trzymałam się tego opakowania jako kubeczka. Zwiekszyłam o łyżeczkę proszek do pieczenia. Owoce, które dodałam to truskawki.

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Ciasto pyszne. Bede powtarzac. Dalam truskawki, maliny i borowki amerykanskie. Chyba przesadzilam z iloscia owocow, bo nie wyszlo mi takie puszyste jak Tobie neteczko. Poza tym skladniki dawalam troche na oko, bo mialam jogurt 125 g
icon_smile.gif

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
agu @ 22 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1306769Dziękuję za przpis wyszło pyszne:) Robiła z jogurtu greckiego 330 g. Trzymałam się tego opakowania jako kubeczka. Zwiekszyłam o łyżeczkę proszek do pieczenia. Owoce, które dodałam to truskawki.
małgośka79 @ 22 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1306802Ciasto pyszne. Bede powtarzac. Dalam truskawki, maliny i borowki amerykanskie. Chyba przesadzilam z iloscia owocow, bo nie wyszlo mi takie puszyste jak Tobie neteczko. Poza tym skladniki dawalam troche na oko, bo mialam jogurt 125 g
icon_smile.gif

Iza22

Member
Cze 21, 2012
921
0
0
Dziś upiekłam to ciacho
icon_smile.gif
Pięknie wyrosło, mało skomplikowane w wykonaniu, a z mleczkiem czy kawunią smakuje wyśmienicie. Zmieniłam proporcje bo mam większą tortownicę i wydłużyłam czas pieczenia do 60 min, ale to zależy od piekarnika. Dzięki za przepis będzie często powtarzany z różnymi owocami, śliwki mi się marzą...
icon_mrgreen.gif

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Iza22 @ 22 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1306881Dziś upiekłam to ciacho
icon_smile.gif
Pięknie wyrosło, mało skomplikowane w wykonaniu, a z mleczkiem czy kawunią smakuje wyśmienicie. Zmieniłam proporcje bo mam większą tortownicę i wydłużyłam czas pieczenia do 60 min, ale to zależy od piekarnika. Dzięki za przepis będzie często powtarzany z różnymi owocami, śliwki mi się marzą...
icon_mrgreen.gif
Proszę bardzo
icon_smile.gif

Oj śliweczki to i mnie się marzą
lecker.gif

Ale przed nami jeszcze pyszne czereśnie,wiśnie,jagody,maliny,morele,brzoskwinie,jabłka, itd.
fiesgrins.gif
Oj będzie w czym wybierać
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy