- Lip 29, 2011
- 2,130
- 1
- 0
Niespełna tydzień temu dostałam od siostry ten przepis,a już 3 razy to ciasto gościło na naszym stole.
Przepis na tortownicę 24 cm
150 g opakowanie jogurtu naturalnego lub słodkiego (nie light-raczej jakiś tłustawy)
jogurt przełożyć i używać opakowanie jako miarki do następnych produktów
3 opakowania maki
3 jajka
1-1,5 opakowania cukru(zależnie od gustu)
pol opakowania oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
2 garście wiśni(lub innych owoców,które akurat mamy w domu)
-żółtka oddzielić od białek, białka odstawić
-ubić żółtka z cukrem do białości
-dodać jogurt i olej
-make wymieszać z proszkiem i dodać do ciasta
-na końcu ubić białka ze szczypta soli i łyżką cukru
-delikatnie wymieszać białka z ciastem, łyżką mieszając z dołu do góry
-wylać ciasto na blachę i poukładać wydrylowane wiśnie
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 45min.
Po wyjęciu z pieca jeszcze gorące posypać cukrem pudrem
Ciasto powinno być dosyć geste, bardzo ładnie rośnie, zawsze wychodzi, jest pyszne i wilgotne.
Smacznego
(Tu z jogurtem kokosowym i wiśniami.Na wierzchu posypka z wiórek kokosowych)
(Tu w przekroju z jogurtem greckim i rabarbarem)
Przepis na tortownicę 24 cm
150 g opakowanie jogurtu naturalnego lub słodkiego (nie light-raczej jakiś tłustawy)
jogurt przełożyć i używać opakowanie jako miarki do następnych produktów
3 opakowania maki
3 jajka
1-1,5 opakowania cukru(zależnie od gustu)
pol opakowania oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
2 garście wiśni(lub innych owoców,które akurat mamy w domu)
-żółtka oddzielić od białek, białka odstawić
-ubić żółtka z cukrem do białości
-dodać jogurt i olej
-make wymieszać z proszkiem i dodać do ciasta
-na końcu ubić białka ze szczypta soli i łyżką cukru
-delikatnie wymieszać białka z ciastem, łyżką mieszając z dołu do góry
-wylać ciasto na blachę i poukładać wydrylowane wiśnie
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 45min.
Po wyjęciu z pieca jeszcze gorące posypać cukrem pudrem
Ciasto powinno być dosyć geste, bardzo ładnie rośnie, zawsze wychodzi, jest pyszne i wilgotne.
Smacznego


(Tu z jogurtem kokosowym i wiśniami.Na wierzchu posypka z wiórek kokosowych)

(Tu w przekroju z jogurtem greckim i rabarbarem)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: