Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jogurtowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 23806" data-attributes="member: 52"><p>Moja maszyna umie upiec ciasto jogurtowe i nawet calkiem dobrze. Nie moge byc mniej zdolna od niej.</p><p></p><p><strong>Ciasto jogurtowe</strong></p><p>4 jajka</p><p>3,5 kubeczka cukru</p><p>1 szczypta soli </p><p>6 kubeczkow maki / w tym jeden maki typu ziemniaczana, maizena /</p><p>1 proszek do pieczenia / opakowanie na 500 g maki /</p><p>2 jogurty / ja uzylam cytrynowych, o wadze 125 g /</p><p>2 kubeczki oleju / ja uzylam oliwy z olwek tzw. bezpestkowej, ale tylko taka </p><p>dysponowalam /</p><p>- zmiksowac bardzo dokladnie jajka, szczypte soli i cukier / miksowanie </p><p>musi trwac kilka minut, aby masa stala sie bardzo puszyta /</p><p>- make przesiac razem z proszkiem do pieczenia, dodawac partiami do masy </p><p>jajecznej i calosc dokladnie wymieszac</p><p>- na koncu dodac jogurt, kubeczek oleju, drugi jogurt i reszte oleju / </p><p>dodawac kolejny skladnik dopiero po dokladnym polaczeniu sie z masa </p><p>poprzedniego /</p><p>- ciasto przelozyc do formy / natluszczonej i obsypanej tarta bulka /</p><p>- piec w temperaturze 180° przez okolo 35-40 minut / nastawilam pieczenie </p><p>na 25 minut, potem sprawdzilam, przykrylam folia aluminiowa i pieklam jeszcze </p><p>przez okolo 10 minut; czas zalezy od uzytej formy /</p><p></p><p>Przepis / troche przez mnie zmieniony / przewidywal tortownice z </p><p>tzw. "kominkiem". Ciasta wyszlo jednak tak duzo, ze nie chcialam ryzykowac i upieklam je w formie prostokatnej. </p><p>Ciasto wyszlo puszyste, mieciutkie... Moze nastepnym razem zmniejszylabym ilosc oliwy, ale ze wzgledow kalorycznych / nie z uwagi na jej nadmiar /.</p><p>Przed odmierzaniem skladnikow kubeczkami trzeba zaznaczyc wysokosc, do ktorej dochodzi jogurt / jest go nieco mniej niz wynosci objetosc kubeczka /.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 23806, member: 52"] Moja maszyna umie upiec ciasto jogurtowe i nawet calkiem dobrze. Nie moge byc mniej zdolna od niej. [B]Ciasto jogurtowe[/B] 4 jajka 3,5 kubeczka cukru 1 szczypta soli 6 kubeczkow maki / w tym jeden maki typu ziemniaczana, maizena / 1 proszek do pieczenia / opakowanie na 500 g maki / 2 jogurty / ja uzylam cytrynowych, o wadze 125 g / 2 kubeczki oleju / ja uzylam oliwy z olwek tzw. bezpestkowej, ale tylko taka dysponowalam / - zmiksowac bardzo dokladnie jajka, szczypte soli i cukier / miksowanie musi trwac kilka minut, aby masa stala sie bardzo puszyta / - make przesiac razem z proszkiem do pieczenia, dodawac partiami do masy jajecznej i calosc dokladnie wymieszac - na koncu dodac jogurt, kubeczek oleju, drugi jogurt i reszte oleju / dodawac kolejny skladnik dopiero po dokladnym polaczeniu sie z masa poprzedniego / - ciasto przelozyc do formy / natluszczonej i obsypanej tarta bulka / - piec w temperaturze 180° przez okolo 35-40 minut / nastawilam pieczenie na 25 minut, potem sprawdzilam, przykrylam folia aluminiowa i pieklam jeszcze przez okolo 10 minut; czas zalezy od uzytej formy / Przepis / troche przez mnie zmieniony / przewidywal tortownice z tzw. "kominkiem". Ciasta wyszlo jednak tak duzo, ze nie chcialam ryzykowac i upieklam je w formie prostokatnej. Ciasto wyszlo puszyste, mieciutkie... Moze nastepnym razem zmniejszylabym ilosc oliwy, ale ze wzgledow kalorycznych / nie z uwagi na jej nadmiar /. Przed odmierzaniem skladnikow kubeczkami trzeba zaznaczyc wysokosc, do ktorej dochodzi jogurt / jest go nieco mniej niz wynosci objetosc kubeczka /. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jogurtowe
Bottom