Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jogurtowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 556340" data-attributes="member: 52"><p>Tym razem </p><p></p><p>CIASTO JOGURTOWE BEZ ZADNYCH ZASAD... NO PRAWIE...</p><p>... bez zasad. Skladniki sa klasyczne.</p><p>Ciasto jogurtowe bywa koszmarem niektorych osob. Jednym wychodzi, innym </p><p>niekoniecznie. Ma jakas tajemnice czy co...</p><p>Skladniki zwykle sa podobne, sposob wykonania bywa rozny, ale nie tlumaczy to tylu </p><p>niepowodzen.</p><p>Tym razem przetestowalam przepis, w ktorym lamie sie wiekszosc zasad, jakich sie </p><p>nauczylismy piekac ciasta. Przynajmniej ja.</p><p>Przepis i zdjecia wykonania znajduja sie tutaj:</p><p><a href="http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=18982" target="_blank">http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=18982</a> </p><p></p><p>Skladniki:</p><p>3 jajka sredniej wielkosci</p><p>1 kubek jogurtu kokosowego / 150 g, ale moze byc i 125 ml / </p><p>3 kubki maki</p><p>2 kubki cukru</p><p>1 kubek wiorkow kokosowych</p><p>pol kubka oliwy extravergine / Wlosi tak pieka, ale moze lepiej uzyc oleju </p><p>np. slonecznikowego /</p><p>1 proszek do pieczenia / taki na 500 g maki /</p><p></p><p>Jak widac na zdjeciach, skladniki dodaje sie po kolei umieszczajac je w duzej misce. </p><p>Nawet proszek do pieczenia nie jest przesiewany z maka, a posypuje sie nim wszystkie </p><p>skladniki na samym koncu. Miksowanie odbywa sie dopiero po posypaniu calosci proszkiem do pieczenia.</p><p>Piec nalezy w uprzednio rozgrzanym piekarniku / 180°C / przez 30 minut. Tzn. po 30 minutach nalezy sprawdzic patyczkiem do szaszlykow, czy ciasto jest prawidlowo upieczone.</p><p>Ostudzone ciasto zostalo udekorowane nutella i wiorkami kokosowymi.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>- uzylam jogurtu firmy muller z kawalkami kiwi / nie zeby ich reklamowac, ale wskazac na </p><p>gestosc i jakosc jogurtu /</p><p>- zamiast oliwy, ktorej w wypiekach slodkich nie lubie, dalam olej slonecznikowy</p><p>- reszte skladnikow odmierzalam oczywiscie kubeczkiem od jogurtu</p><p>- wiorki kokosowe dodalam, gdyz moim zdaniem pasuja do kiwi i nie chcialam zmieniac </p><p>proporcji skladnikow</p><p>- po 30 minutach przykrylam ciasto folia aluminiowa i pieklam jeszcze przez 10 minut / tyle lacznie pieke zwykle ciasta jogurtowe /</p><p>- nutelle i dodatkowe wiorki darowalam sobie</p><p>- pieklam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu</p><p></p><p>Rezulatat przeszedl moje oczekiwania: srodki ciast bywaja rozne, oj rozne, a ten jest </p><p>wyjatkowo dobry. Szczegolnie jesli wezmie sie pod uwage sposob robienia ciasta. </p><p>Kolor ciasta jest zasluga kur niosek z Livorno, ktorych jajka maja pomaranczowe zoltka. </p><p></p><p>[ATTACH=full]15549[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 556340, member: 52"] Tym razem CIASTO JOGURTOWE BEZ ZADNYCH ZASAD... NO PRAWIE... ... bez zasad. Skladniki sa klasyczne. Ciasto jogurtowe bywa koszmarem niektorych osob. Jednym wychodzi, innym niekoniecznie. Ma jakas tajemnice czy co... Skladniki zwykle sa podobne, sposob wykonania bywa rozny, ale nie tlumaczy to tylu niepowodzen. Tym razem przetestowalam przepis, w ktorym lamie sie wiekszosc zasad, jakich sie nauczylismy piekac ciasta. Przynajmniej ja. Przepis i zdjecia wykonania znajduja sie tutaj: [URL="http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=18982"]http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=18982[/URL] Skladniki: 3 jajka sredniej wielkosci 1 kubek jogurtu kokosowego / 150 g, ale moze byc i 125 ml / 3 kubki maki 2 kubki cukru 1 kubek wiorkow kokosowych pol kubka oliwy extravergine / Wlosi tak pieka, ale moze lepiej uzyc oleju np. slonecznikowego / 1 proszek do pieczenia / taki na 500 g maki / Jak widac na zdjeciach, skladniki dodaje sie po kolei umieszczajac je w duzej misce. Nawet proszek do pieczenia nie jest przesiewany z maka, a posypuje sie nim wszystkie skladniki na samym koncu. Miksowanie odbywa sie dopiero po posypaniu calosci proszkiem do pieczenia. Piec nalezy w uprzednio rozgrzanym piekarniku / 180°C / przez 30 minut. Tzn. po 30 minutach nalezy sprawdzic patyczkiem do szaszlykow, czy ciasto jest prawidlowo upieczone. Ostudzone ciasto zostalo udekorowane nutella i wiorkami kokosowymi. Moje uwagi: - uzylam jogurtu firmy muller z kawalkami kiwi / nie zeby ich reklamowac, ale wskazac na gestosc i jakosc jogurtu / - zamiast oliwy, ktorej w wypiekach slodkich nie lubie, dalam olej slonecznikowy - reszte skladnikow odmierzalam oczywiscie kubeczkiem od jogurtu - wiorki kokosowe dodalam, gdyz moim zdaniem pasuja do kiwi i nie chcialam zmieniac proporcji skladnikow - po 30 minutach przykrylam ciasto folia aluminiowa i pieklam jeszcze przez 10 minut / tyle lacznie pieke zwykle ciasta jogurtowe / - nutelle i dodatkowe wiorki darowalam sobie - pieklam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu Rezulatat przeszedl moje oczekiwania: srodki ciast bywaja rozne, oj rozne, a ten jest wyjatkowo dobry. Szczegolnie jesli wezmie sie pod uwage sposob robienia ciasta. Kolor ciasta jest zasluga kur niosek z Livorno, ktorych jajka maja pomaranczowe zoltka. [ATTACH=full]15549[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jogurtowe
Top
Bottom