Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jogurtowo -limonkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1477252" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto jogurtowo -limonkowe</strong></p><p></p><p>Przeglądając skoroszyty z notatkami kulinarnymi trafiłam na karteluszek z odręcznie wpisanym przepisem na ciasto jogurtowe z limonką.</p><p>Niestety, bez źródła, więc nie wiem, gdzie go znalazłam. Może notowałam z TV, może tłumaczyłam z jakiejś rosyjskiej strony, może z czyjegoś bloga? Jeśli ktoś kojarzy, skąd może pochodzić, bardzo proszę o namiary. </p><p>Ponieważ akurat miałam kilka limonek bez przydziału, postanowiłam je upiec. Wyszło bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne, więc dzielę się przepisem.</p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>1 szklanka jogurtu limonkowego (dałam naturalny jogurt typu greckiego)</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1/2 szklanki oleju</p><p>3 jajka</p><p>otarta skórka z limonki (u mnie z dwóch)</p><p>cukier waniliowy lub esencja waniliowa do smaku</p><p>1 1/2 szklanki mąki</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1/2 łyżeczki soli (u mnie szczypta)</p><p></p><p><strong>Syrop:</strong></p><p>1/3 szklanki soku z limonki (u mnie poszło na to trzy sztuki)</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>W misce wymieszać jogurt z cukrem, olejem, jajkami, skórką z limonki i cukrem waniliowym. Ja użyłam do tego ręcznej rózgi.</p><p>Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać do połączenia składników.</p><p>Przełożyć do keksówki (u mnie dł. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.</p><p>Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45 -50 minut.</p><p>Wyjąć, odstawić na dziesięć minut. </p><p>Nakłuć patyczkiem do szaszłyków i pokryć syropem, przygotowanym z cukru i soku z limonki. </p><p>W przepisie było podane, by zmieszać cukier z sokiem i lekko podgrzać, ale ja się zagapiłam i syrop trochę pogotowałam.</p><p>Lekko go ostudziłam i nasączyłam nim ciasto. Zostawiłam do ostudzenia w foremce.</p><p>Następnym razem spróbuję z sokiem z cytryny; myślę, że będzie równie smaczne.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86056[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1477252, member: 1024"] [B]Ciasto jogurtowo -limonkowe[/B] Przeglądając skoroszyty z notatkami kulinarnymi trafiłam na karteluszek z odręcznie wpisanym przepisem na ciasto jogurtowe z limonką. Niestety, bez źródła, więc nie wiem, gdzie go znalazłam. Może notowałam z TV, może tłumaczyłam z jakiejś rosyjskiej strony, może z czyjegoś bloga? Jeśli ktoś kojarzy, skąd może pochodzić, bardzo proszę o namiary. Ponieważ akurat miałam kilka limonek bez przydziału, postanowiłam je upiec. Wyszło bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne, więc dzielę się przepisem. [B]Składniki:[/B] [B]Ciasto:[/B] 1 szklanka jogurtu limonkowego (dałam naturalny jogurt typu greckiego) 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka otarta skórka z limonki (u mnie z dwóch) cukier waniliowy lub esencja waniliowa do smaku 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (u mnie szczypta) [B]Syrop:[/B] 1/3 szklanki soku z limonki (u mnie poszło na to trzy sztuki) 1/2 szklanki cukru [B]Wykonanie:[/B] W misce wymieszać jogurt z cukrem, olejem, jajkami, skórką z limonki i cukrem waniliowym. Ja użyłam do tego ręcznej rózgi. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do keksówki (u mnie dł. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45 -50 minut. Wyjąć, odstawić na dziesięć minut. Nakłuć patyczkiem do szaszłyków i pokryć syropem, przygotowanym z cukru i soku z limonki. W przepisie było podane, by zmieszać cukier z sokiem i lekko podgrzać, ale ja się zagapiłam i syrop trochę pogotowałam. Lekko go ostudziłam i nasączyłam nim ciasto. Zostawiłam do ostudzenia w foremce. Następnym razem spróbuję z sokiem z cytryny; myślę, że będzie równie smaczne. [ATTACH=full]86056[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto jogurtowo -limonkowe
Bottom