- Mar 23, 2005
- 3,267
- 0
- 0
Miała być wuzetka wg przepisu Dorotus76: http://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,26...,21.html?292261
Upiekłam ciasto wg przepisu i niestety nie wyrosło na tyle, aby dało się je przekroić (myślę, że to wina proszku do pieczenia). Zrezygnowałam z wuzetki i dalej była improwizacja, w wyniku której powstało takie oto ciacho:
Ciasto (wg przepisu Dorotus):
• 25 dag miękkiego masła (kostka)
• 3 czubate łyżki kakao
• 4 jajka
• ¾ szklanki cukru
• 25 dag mąki tortowej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Utrzeć masło z cukrem i wbijać po jednym jajku, dalej ucierając. Dosypywać stopniowo obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Na koniec dodać kakao, aromat i wymieszać.
Piec w formie o wymiarach 30 x 25 cm przez około 30 - 40 minut w temperaturze 170°C.
Masa:
• 500 g serka mascarpone
• 3/4 szkl. cukru pudru
• 370 ml szklanki śmietany kremówki
• mały jogurt naturalny (150-200 g)
• 8 łyżeczek żelatyny
• cukier waniliowy (ok. 2 łyżeczek)
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i ostudzić. Serek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać jogurt. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać ostudzoną żelatynę. Śmietanę wymieszać z masą serową.
Dodatkowo:
• dżem z czarnej porzeczki;
• kilka herbatników kakaowych (u mnie łakotki i dodatkowo 1-2 szt. digestive)
Ciasto nasączyć ponczem (wg uznania – u mnie była przegotowana woda z cytryną, alkoholem i odrobiną amaretto) i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na to wyłożyć masę serową. Wierzch posypać zmielonymi herbatnikami.

Upiekłam ciasto wg przepisu i niestety nie wyrosło na tyle, aby dało się je przekroić (myślę, że to wina proszku do pieczenia). Zrezygnowałam z wuzetki i dalej była improwizacja, w wyniku której powstało takie oto ciacho:
Ciasto (wg przepisu Dorotus):
• 25 dag miękkiego masła (kostka)
• 3 czubate łyżki kakao
• 4 jajka
• ¾ szklanki cukru
• 25 dag mąki tortowej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Utrzeć masło z cukrem i wbijać po jednym jajku, dalej ucierając. Dosypywać stopniowo obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Na koniec dodać kakao, aromat i wymieszać.
Piec w formie o wymiarach 30 x 25 cm przez około 30 - 40 minut w temperaturze 170°C.
Masa:
• 500 g serka mascarpone
• 3/4 szkl. cukru pudru
• 370 ml szklanki śmietany kremówki
• mały jogurt naturalny (150-200 g)
• 8 łyżeczek żelatyny
• cukier waniliowy (ok. 2 łyżeczek)
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i ostudzić. Serek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać jogurt. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać ostudzoną żelatynę. Śmietanę wymieszać z masą serową.
Dodatkowo:
• dżem z czarnej porzeczki;
• kilka herbatników kakaowych (u mnie łakotki i dodatkowo 1-2 szt. digestive)
Ciasto nasączyć ponczem (wg uznania – u mnie była przegotowana woda z cytryną, alkoholem i odrobiną amaretto) i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na to wyłożyć masę serową. Wierzch posypać zmielonymi herbatnikami.

