Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto kakaowe z masą mascarpone
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="GosiaM" data-source="post: 584544" data-attributes="member: 436"><p>Miała być wuzetka wg przepisu Dorotus76: <a href="http://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?292261" target="_blank">http://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,26...,21.html?292261</a> </p><p>Upiekłam ciasto wg przepisu i niestety nie wyrosło na tyle, aby dało się je przekroić (myślę, że to wina proszku do pieczenia). Zrezygnowałam z wuzetki i dalej była improwizacja, w wyniku której powstało takie oto ciacho:</p><p></p><p>Ciasto (wg przepisu Dorotus): </p><p>&#8226; 25 dag miękkiego masła (kostka) </p><p>&#8226; 3 czubate łyżki kakao</p><p>&#8226; 4 jajka</p><p>&#8226; &#190; szklanki cukru</p><p>&#8226; 25 dag mąki tortowej</p><p>&#8226; 3 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>&#8226; 1&#189; łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>&#8226; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego </p><p>Utrzeć masło z cukrem i wbijać po jednym jajku, dalej ucierając. Dosypywać stopniowo obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Na koniec dodać kakao, aromat i wymieszać.</p><p>Piec w formie o wymiarach 30 x 25 cm przez około 30 - 40 minut w temperaturze 170°C. </p><p></p><p>Masa: </p><p>&#8226; 500 g serka mascarpone </p><p>&#8226; 3/4 szkl. cukru pudru </p><p>&#8226; 370 ml szklanki śmietany kremówki</p><p>&#8226; mały jogurt naturalny (150-200 g)</p><p>&#8226; 8 łyżeczek żelatyny </p><p>&#8226; cukier waniliowy (ok. 2 łyżeczek)</p><p>Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i ostudzić. Serek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać jogurt. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać ostudzoną żelatynę. Śmietanę wymieszać z masą serową.</p><p></p><p>Dodatkowo:</p><p>&#8226; dżem z czarnej porzeczki;</p><p>&#8226; kilka herbatników kakaowych (u mnie łakotki i dodatkowo 1-2 szt. digestive)</p><p></p><p>Ciasto nasączyć ponczem (wg uznania – u mnie była przegotowana woda z cytryną, alkoholem i odrobiną amaretto) i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na to wyłożyć masę serową. Wierzch posypać zmielonymi herbatnikami.</p><p></p><p>[ATTACH=full]17656[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]17657[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="GosiaM, post: 584544, member: 436"] Miała być wuzetka wg przepisu Dorotus76: [URL="http://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?292261"]http://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,26...,21.html?292261[/URL] Upiekłam ciasto wg przepisu i niestety nie wyrosło na tyle, aby dało się je przekroić (myślę, że to wina proszku do pieczenia). Zrezygnowałam z wuzetki i dalej była improwizacja, w wyniku której powstało takie oto ciacho: Ciasto (wg przepisu Dorotus): • 25 dag miękkiego masła (kostka) • 3 czubate łyżki kakao • 4 jajka • ¾ szklanki cukru • 25 dag mąki tortowej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Utrzeć masło z cukrem i wbijać po jednym jajku, dalej ucierając. Dosypywać stopniowo obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Na koniec dodać kakao, aromat i wymieszać. Piec w formie o wymiarach 30 x 25 cm przez około 30 - 40 minut w temperaturze 170°C. Masa: • 500 g serka mascarpone • 3/4 szkl. cukru pudru • 370 ml szklanki śmietany kremówki • mały jogurt naturalny (150-200 g) • 8 łyżeczek żelatyny • cukier waniliowy (ok. 2 łyżeczek) Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i ostudzić. Serek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać jogurt. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać ostudzoną żelatynę. Śmietanę wymieszać z masą serową. Dodatkowo: • dżem z czarnej porzeczki; • kilka herbatników kakaowych (u mnie łakotki i dodatkowo 1-2 szt. digestive) Ciasto nasączyć ponczem (wg uznania – u mnie była przegotowana woda z cytryną, alkoholem i odrobiną amaretto) i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na to wyłożyć masę serową. Wierzch posypać zmielonymi herbatnikami. [ATTACH=full]17656[/ATTACH] [ATTACH=full]17657[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto kakaowe z masą mascarpone
Top
Bottom