Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto kakaowe z orzechami (Domowa Kawiarenka)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malinna" data-source="post: 45558" data-attributes="member: 128"><p>Ten przepis spisałam podczas jdenej z Domowych Kawiarenek. Mam nadzieję, że Puchaty mnie poprawi, jeśli coś jest nie tak.</p><p>Nie robiłam tego ciasta jeszcze, ale przymierzam się na urodziny Oliwii, tylko intryguje mnie ilość alkoholu.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>5 jajek</p><p>15 dag masła</p><p>5 dag mąki</p><p>15 dag cukru</p><p>2 łyżki kakao</p><p>1/2 łyżeczki sody</p><p>10 dag mielonych orzechów włoskich</p><p>dżem morelowy</p><p>polewa czekoladowa </p><p></p><p>Najpierw ubijamy pianę z białek. W drugiej misce ubijamy na pianę miękkie masło, dodajemy do niego cukier, żółtka i miksujemy. Dodajemy kakao i sodę wymieszaną z mąką. Miksujemy.</p><p>Na koniec dodajemy zmielone orzechy. Powstanie gęsta masa, którą mieszamy końcówkami do drożdżówki.</p><p>Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki i pieczemy 25-30 minut w 200 st.</p><p></p><p>W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia:</p><p>30 dag mielonych orzechów</p><p>250 ml rumu</p><p>250 ml wódki</p><p>3 jajka</p><p>15 dag cukru</p><p>tabliczka gorzkiej czekolady</p><p>kostka masła</p><p>2 łyżki kakao</p><p>kieliszek spirytusu</p><p></p><p>Mieszamy orzechy z rumem i wódką <strong>(te pół litra mnie właśnie zastanawia, czy nie za dużo)</strong></p><p>Ubijamy jajka z cukrem na parze (15 minut), odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy i również studzimy.</p><p>Miękkie masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżeczce zimną masę jajeczną, kakao i miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. Na koniec wlewamy kieliszek spirytusu.</p><p></p><p>Upieczone ciasto wyjmujemy z blachy, wierzch smarujemy dżemem, na to kładziemy masę orzechową i na koniec masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki i zimne ciasto oblewamy polewą czekoladową.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malinna, post: 45558, member: 128"] Ten przepis spisałam podczas jdenej z Domowych Kawiarenek. Mam nadzieję, że Puchaty mnie poprawi, jeśli coś jest nie tak. Nie robiłam tego ciasta jeszcze, ale przymierzam się na urodziny Oliwii, tylko intryguje mnie ilość alkoholu. Ciasto: 5 jajek 15 dag masła 5 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 10 dag mielonych orzechów włoskich dżem morelowy polewa czekoladowa Najpierw ubijamy pianę z białek. W drugiej misce ubijamy na pianę miękkie masło, dodajemy do niego cukier, żółtka i miksujemy. Dodajemy kakao i sodę wymieszaną z mąką. Miksujemy. Na koniec dodajemy zmielone orzechy. Powstanie gęsta masa, którą mieszamy końcówkami do drożdżówki. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki i pieczemy 25-30 minut w 200 st. W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia: 30 dag mielonych orzechów 250 ml rumu 250 ml wódki 3 jajka 15 dag cukru tabliczka gorzkiej czekolady kostka masła 2 łyżki kakao kieliszek spirytusu Mieszamy orzechy z rumem i wódką [B](te pół litra mnie właśnie zastanawia, czy nie za dużo)[/B] Ubijamy jajka z cukrem na parze (15 minut), odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy i również studzimy. Miękkie masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżeczce zimną masę jajeczną, kakao i miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. Na koniec wlewamy kieliszek spirytusu. Upieczone ciasto wyjmujemy z blachy, wierzch smarujemy dżemem, na to kładziemy masę orzechową i na koniec masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki i zimne ciasto oblewamy polewą czekoladową. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto kakaowe z orzechami (Domowa Kawiarenka)
Bottom