Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto kakaowe z wiśniami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1392209" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto kakaowe z wiśniami</strong></p><p></p><p>Przerobiłam nieco przepis znaleziony w gazecie (na błyskawiczny piernik) i wyszło mi bardzo smaczne, pulchne, ale wilgotne ciasto, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.</p><p>Zrobiłam je głównie ze względu na zawartość marmolady, bo zostało mi jej trochę z piernikowania. W sam raz tyle, ile potrzeba do tego ciasta.</p><p></p><p>Póki pamiętam, wpisuję składniki:</p><p>8 łyżek marmolady (u mnie o smaku różanym)</p><p>1 jajko</p><p>3/4 - 4/5 szklanki cukru</p><p>1 szklanka mleka</p><p>12 łyżek oleju (u mnie 9 łyżek oleju i 3 stopionego masła)</p><p>1 czubata łyżka kakao</p><p>2 szklanki mąki</p><p>1 łyżeczka sody</p><p>słoik kompotu z wiśni (tylko odsączone z soku owoce)</p><p></p><p>Marmoladę zmiksować z cukrem i z pozostałymi mokrymi składnikami, dodać mąkę z sodą i na końcu odsączone wiśnie.</p><p>Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.</p><p>Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można wziąć inną formę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1392209, member: 1024"] [B]Ciasto kakaowe z wiśniami[/B] Przerobiłam nieco przepis znaleziony w gazecie (na błyskawiczny piernik) i wyszło mi bardzo smaczne, pulchne, ale wilgotne ciasto, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Zrobiłam je głównie ze względu na zawartość marmolady, bo zostało mi jej trochę z piernikowania. W sam raz tyle, ile potrzeba do tego ciasta. Póki pamiętam, wpisuję składniki: 8 łyżek marmolady (u mnie o smaku różanym) 1 jajko 3/4 - 4/5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 12 łyżek oleju (u mnie 9 łyżek oleju i 3 stopionego masła) 1 czubata łyżka kakao 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody słoik kompotu z wiśni (tylko odsączone z soku owoce) Marmoladę zmiksować z cukrem i z pozostałymi mokrymi składnikami, dodać mąkę z sodą i na końcu odsączone wiśnie. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można wziąć inną formę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto kakaowe z wiśniami
Top
Bottom