- Sty 28, 2012
- 141
- 0
- 0
Piekłam przed-imieninowo do pracy. Dość proste a smaczne. I nie znalazłam tu takiego przepisu (ale jakby był a ja okazałabym się ślepa to dajcie znać)
Składniki:
2 cienkie biszkopty (albo jeden przecięty na 2)
200ml kremówki
200ml mleka
1 śnieżka
4 łyżki żelatyny (albo 6)
pół szklanki gorącej wody (albo 3/4)
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego (albo gęsty sok malinowy - ok 1/2 szklanki)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej - sypkiej
Do nasączenia biszkoptu:
1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej - już zaparzonej
2 łyżki spirytusu
Kawę wymieszać ze spirytusem i nasączyć nią biszkopty. Na masę kawową: mleko, kremówkę, śnieżkę i kawę rozpuszczalną (sypka) wymieszać i zmiksować na sztywną piane. Żelatynę (4 łyżki) rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko ochłodzić i wlać powoli do ubitej śmietany - ciągle delikatnie miksując. Opcja wiśniowa zależy od naszego lenistwa. Albo biszkopt smarujemy dżemem albo pozostałe 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy z sokiem malinowym. Gdy zacznie zastygać wylewamy na biszkopt. Następnie na warstwę wiśniową wylewamy 3/4 pianki kawowej (trzeba uważać, żeby nie zastygła w misce), przykrywamy drugim biszkoptem (też nasączonym kawą) i na górę wylewamy resztę masy kawowej. Można posypać startą czekoladą

Składniki:
2 cienkie biszkopty (albo jeden przecięty na 2)
200ml kremówki
200ml mleka
1 śnieżka
4 łyżki żelatyny (albo 6)
pół szklanki gorącej wody (albo 3/4)
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego (albo gęsty sok malinowy - ok 1/2 szklanki)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej - sypkiej
Do nasączenia biszkoptu:
1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej - już zaparzonej
2 łyżki spirytusu
Kawę wymieszać ze spirytusem i nasączyć nią biszkopty. Na masę kawową: mleko, kremówkę, śnieżkę i kawę rozpuszczalną (sypka) wymieszać i zmiksować na sztywną piane. Żelatynę (4 łyżki) rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko ochłodzić i wlać powoli do ubitej śmietany - ciągle delikatnie miksując. Opcja wiśniowa zależy od naszego lenistwa. Albo biszkopt smarujemy dżemem albo pozostałe 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy z sokiem malinowym. Gdy zacznie zastygać wylewamy na biszkopt. Następnie na warstwę wiśniową wylewamy 3/4 pianki kawowej (trzeba uważać, żeby nie zastygła w misce), przykrywamy drugim biszkoptem (też nasączonym kawą) i na górę wylewamy resztę masy kawowej. Można posypać startą czekoladą
